Mircia Gutău a găsit soluția:
RÂMNICENII NU VOR PLĂTI BANI ÎN PLUS pentru gigacaloria livrată de CET Govora!


Miercuri, 19 octombrie 2022, primarul Mircia Gutău a făcut un anunț prin care a informat râmnicenii că, și în iarna care vine, vor plăti preț nemodificat/ gigacalorie față de anii anteriori. Astfel, chiar dacă CET Govora a anunțat că va majora tariful/ gigacalorie cu peste 50% față de cel practicat anterior, această majorare nu se va resimți și în buzunarele râmnicenilor. Asta pentru că, după cum edilul ecologist a anunțat, diferența până la prețul de producție al CET Govora ar urma să fie acoperită de la bugetul local prin creșterea proporțională a subvenției la valoarea de 226,03 lei/Gcal. Totul se va decide vineri, 21 octombrie 2022, când este programată ședința de Consiliu Local în care se va dezbate acest subiect foarte important pentru majoritatea locuitorilor municipiului.

Anunțul primarului Mircia Gutău

„În ședința de Consiliu Local de vineri, 21 octombrie 2022, urmează să se aprobe, la solicitarea CET Govora (justificată de creșterile de prețuri și tarife din ultimele luni) o majorare a prețului de producție a energiei termice cu peste 50%, până la valoarea de 564,09 lei (TVA inclus). Acest tarif, chiar și cu majorarea anunțată, este printre cele mai mici din țară! Acest fapt urma să conducă și la o majorare a prețului energiei termice facturată populației Râmnicului. La momentul punerii în dezbatere publică a proiectului de hotărâre, am calculat că, față de această creștere a prețului de producție, Primăria Municipiului ar putea să o compenseze prin creșterea de la 23 la 139,14 lei/Gcal. (adică de șase ori!) a subvenției de la bugetul local, rezultând un preț facturat către populație de 424,95 lei/Gcal. (TVA inclus), respectiv mai mare cu 25%. Efortul bugetar reprezentat de creșterea subvenției de la bugetul local nu ar fi afectat administrarea orașului sau derularea proiectelor cu co-finanțare externă, iar creșterea cu un sfert a prețului de facturare către râmniceni părea una rezonabilă și oricum mai redusă decât celelalte creșteri de prețuri și tarife cu care ne-am confruntat în ultima vreme (carburanți, alimente, energie electrică, gaze și multe altele).
Dar… în spatele cifrelor sunt oameni. Sunt râmnicenii cu care mă întâlnesc zilnic, cu care mă sfătuiesc asupra celor mai bune decizii pentru oraș, sunt cei despre care știu cu ce greutăți se confruntă și care le sunt temerile înaintea iernii ce va veni. Și astfel am constatat că propunerea inițială părea în regulă pe hârtie, dar poate nu era chiar la fel și în viața reală.
Ca urmare, am înregistrat suplimentar pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local un Raport de modificare a proiectului inițial de hotărâre prin care am propus ca prețul gigacaloriei facturat către populație să nu se mai majoreze, rămânând la ultima valoare aprobată – respectiv de 338,06 lei/Gcal. (TVA inclus). Diferența până la prețul de producție al CET Govora urmează să fie acoperită de la bugetul local prin creșterea proporțională a subvenției la valoarea de 226,03 lei/Gcal. Voi discuta cu consilierii locali din PSD, PER și USR și le voi prezenta această propunere, astfel încât ea să fie aprobată în ședința de vineri. Sper ca o astfel de decizie să nu dezechilibreze bugetul local și voi face – ca și până acum – toate demersurile pentru atragerea unor fonduri din surse externe, astfel încât programul investițional curent să nu fie afectat.
Îi asigur pe toți râmnicenii că Primăria Municipiului este alături de ei, cu atât mai mult în situații mai dificile precum cele prin care urmează să trecem. Și sunt, totodată, convins că numai împreună și solidari vom putea depăși toate provocările pe care le avem înainte”, a precizat Mircia Gutău, primarul Râmnicului.
• Material realizat cu sprijinul Biroului de presă al Primăriei Râmnicu Vâlcea