Medalion aniversar „Paul Angelescu – 90 ani”


Astăzi, începând cu ora 17.00, la Sala de Conferinţe a Bi­bli­otecii Jude­ţene „An­tim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea este programat Medalio­nul anivesar „Paul Angelescu – 90 ani”. Organizatorii eveni­metului cultural sunt Direcţia pentru Cul­tu­ră Vâlcea, Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Râmnicu Vâlcea şi Fo­ru­mul Cultural al Râmnicului. În contextul manifestării se va organiza o expoziţie privind arhitectura caselor vechi din Râmnicu Vâlcea. La momentul aniversar participă avocaţi, sportivi, profesori, arhivişti, oameni de cultură etc.

„Coborâtor din celebra familie a Capellenilor, înrudiţi cu Brătienii, avocatul Paul P. Angelescu, un om cu valenţe multiple – jurist şi artist plastic, antrenor sportiv, arbitru naţional polivalent, artist şi scenograf al Ansamblului de Estradă al municipiului, filatelist, publicist şi animator cultural -, respectat şi respectabil, a împlinit nouă decenii de existenţă. Cariera prodigioasă în avocatură a fost completată în mod spectaculos cu o contribuţie reală la mişcarea teatrală, cul­­­­­tura vâlceană, pentru care a fost onorat cu numeroase diplome şi alte distincţii. Succesul premierei operetei „Crai nou” de Ciprian Porumbescu, pe un libret de Vasile Alec­­­sandri, de la Râmnic, din 14 mai 1961, i s-a datorat şi domniei sale, care a creat decorurile pentru acest spectacol. La momentul său de sărbă­toa­re participăm şi noi, concitadinii şi contemporanii săi, cu un sentiment de bucu­rie şi respect pentru vârsta venerabilă şi cariera de excelenţă. Energia şi elanul domniei sale, pentru studiu şi cercetare, sunt pilduitoare pentru gene­raţia mai tânără care se află într-o perioadă de criză a mode­lelor, cu adevărat valo­roase”, a declarat Florin Epure, director la Direcţia pentru Cultură Vâlcea.

Paul Angelescu, personalitate vâlceană polivalentă

Paul Petre Angelescu s-a născut la 8 iulie 1922, la Râmnicu Vâlcea. Între 1945-2009: avocat în cadrul Baroului de Avocaţi Vâlcea, unde a deţinut şi funcţii de conducere. În paralel, a desfăşurat o serie de activităţi nere­mu­ne­rate, în varii domenii; 1940-1955: arbitru naţional de fotbal, handbal, baschet şi volei, unde, de asemenea, a avut funcţii de condu­ce­re, neremunerate, ca pre­­­şedinte al unor secţii judeţene sportive şi antre­nor la echipele de tineret (elevi şi juniori), cu activitate permanentă în judeţul Vâlcea; din 1953 până în 1959, a desfăşurat acţiuni de artist şi scenograf al Ansamblului de Estradă al municipiului Râmnicu-Vâlcea. Din anul 1959, după plecarea în străinătate a regizorului artistic Sandu Iacobson, a fost scenograf şi regizor tehnic la diferite spectacole de ope­retă şi teatru (regizate de dr. C. Georgescu ş. a.). Pentru reuşita acestor activităţi, a investit sume importante, realizate din exercitarea pro­fesiei de jurist. În perioada 1970-1990 s-a axat cu deosebire pe activitatea de filatelie şi maximafilie (preşedinte al acestei din urmă secţii), obţinând nu­me­roase diplome şi alte distincţii, ca şi în activitatea profesională şi cea artis­ti­că (Enciclopedia Judeţului Vâlcea, vol. I, 2010, p. 803). „Numai artistul care iubeşte şi crează frumosul, înobilează lumea, şi numai juristul care gândeşte şi se dăruieşte cu probitate adevărului, cinsteşte profe­siu­nea. Când ai şansa ca să beneficiezi de ambele virtuţi, eşti cu adevărat o fiinţă implinită şi fericită”, spunea Paul Angelescu în anul 1955.