Măsuri pe timp de caniculă!


Se anunță temperaturi foarte ridicate, fapt ce poate duce la agravarea stării de sănătate a persoanelor considerate „la risc” și vorbim de bolnavii cronici, obezii, copiii cu vârsta sub 5 ani, femeile gravide. Prezentăm, în scopul prevenirii efectelor nefaste, o serie de măsuri emise de dr. Cristina Gândăcioiu, angajat DSP Vâlcea:

1. Se va evita expunerea la soare și se vor folosi toate mijloacele de protecție care ne stau la dispoziție (pălării, ochelari de soare, umbrele) și creme protectoare. Se va evita plaja în timpul prânzului, atunci când razele soarelui au cel mai nociv efect. Persoanelor care prezintă pe corp alunițe le recomandăm să evite complet expunerea la soare deoarece acestea au un potențial cancerigen ridicat.

2. Îmbrăcămintea trebuie să fie foarte subțire și lejeră, confecționată din fibre naturale (in, cânepă, bumbac) și în culori foarte deschise.

3. Se vor consuma lichide multe, aproximativ 2-4 litri pe zi, ceaiuri, apă minerală.

4. Alimentația va fi bogată în legume și fructe. Se va renunța la alimentele grase, băuturile alcoolice și consumul excesiv de cafea.

5. Trebuie făcute dușuri cât mai dese, cu apă la temperatură moderată.

6. Se vor evita eforturile fizice mari în acea perioadă a zilei când temperatura atinge valorile maxime.

7. Locuințele trebuie aerisite dimineața devreme, până în momentul când începe căldura, după care se vor închide geamurile și acestea vor fi protejate cu draperii sau, la temperaturi mari, cu cearșafuri umede.

8. În măsura posibilităților, se for folosi în încăperi aparate de aer condiționat sau ventilatoare.

9. Angajatorii vor asigura, conform legii, modificarea programului de lucru în condițiile impuse de temperaturile ridicate și totodată distribuirea de apă minerală angajaților, în cantitățile necesare.

10. Trebuie acordată o atenție deosebită copiilor, evitându-se transportul lor pe distanțe lungi. Aceștia nu trebuie lăsați mult în autovehicule fără sistem de climatizare.

11. Persoanele în vârstă, în special cele cu afecțiuni respiratorii și cardiace, vor evita deplasările lungi, aglomerațiile și expunerea la soare în perioadele de vârf ale zilei (11.00 – 17.00) și vor purta obligatoriu pălării și ochelari de protecție sau vor folosi umbrele.