Lovin, elogiat la scenă deschisă de Tăriceanu


• fostul premier a recunoscut meritele deputatului vâlcean în ceea ce privește modificarea unei ordonanțe de urgență importantă pentru „însănătoșirea” mediului economic din județul nostru

Așa cum ați aflat din numerele anterioare ale cotidianului nostru, Călin Popescu Tăriceanu s-a aflat, săptămâna trecută, într-o vizită cu program amplu prin județul nostru. Președintele Senatului a fost la Mănăstirea Arnota din Costești, la Muzeul Județean de Artă, la Spitalul Județean de Urgență, iar apoi la Consiliul Județean, acolo unde, în Sala Mare a instituției, s-a desfășurat conferința de alegeri a ALDE Vâlcea.
Cum, în apropierea Mănăstirii Arnota funcționează cariera de calcar Bistriţa, liderul ALDE la nivel național a purtat o discuţie cu câţiva reprezentanţi ai Salrom. „Am fost pus la curent cu preocupările pe care le au în ceea ce priveşte continuarea activităţii şi după anul 2020, când se termină durata concesiunii. Ştiu că domnul deputat Dumitru Lovin, care este foarte activ şi apreciat şi în grupul parlamentar de la Camera Deputaţilor, nu doar în judeţul Vâlcea, are o iniţiativă legislativă referitoare la cariera de calcar, care asigură materie primă pentru platforma industrială de la Râmnicu Vâlcea. Oltchim, CET, Ciech Soda România (fostul USG) depind de exploatarea de la Bistriţa. Aşadar, este în joc economia judeţului. Pentru asta îl felicit pe domnul Lovin că a avut această iniţiativă. Proiectul se află într-un stadiu avansat. A trecut de comisiile din Senat şi se îndreaptă spre Camera Deputaţilor. Imediat după reluarea activităţii parlamentare, la 1 septembrie, va putea să ajungă la votul final şi am convingerea că vom avea sprijinul necesar pentru ca această iniţiativă să fie adoptată, în aşa fel încât să asigurăm un viitor economic bun în judeţul Vâlcea”, a detaliat preşedintele Senatului.

Mai multe detalii despre proiectul inițiat de Dumitru Lovin

Modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice – în forma propusă de deputatul ALDE Dumitru Lovin – aduce ca principală noutate posibilitatea relocării unor arii protejate dacă, la data de 29 iunie 2007, erau aprobate prin H.G. licenţe de concesiune a activităţii miniere de exploatare. Reprezentantul ALDE a propus ca, între noile limite ale ariilor protejate şi exploatările miniere, să se păstreze zone tampon de 50 de metri.
Deputatul ALDE Vâlcea, Dumitru Lovin, mai vine cu condiţia ca, la expirarea perioadei de concesiune, terenurile să fie supuse unui proces de reconstrucţie ecologică şi să fie incluse în aria naturală protejată. Dar, până la forma finală, este posibil să mai apară completări, cum ar fi spre exemplu stabilirea unei redevenţe din profitul generat de activităţile de exploatare, care să intre în bugetele localităţilor de pe raza cărora sunt valorificate resursele naturale.