Lia Olguța Vasilescu, luată la întrebări de senatorul Romulus Bulacu


Zilele trecute, prin intermediul unei întrebări, senatorul Romulus Bulacu i-a adresat o întrebare ministrului Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu. Obiectul întrebării a vizat obținerea de clarificări privind Pilonul II de pensii. În rândurile următoare, redăm întebarea adresată de parlamentarul PNL Vâlcea:
Cei trei piloni de pensii au fost gândiţi să se completeze, nu să se concureze. Pe măsură ce demografia afectează Pilonul I de stat, sistemele complementare, Pilonul II obligatoriu şi Pilonul III facultativ vor asigura venituri suplimentare pentru români, la vârsta pensionării. Pilonul II a înregistrat randamente pozitive de la lansarea sa din 2008, bucurându-se de o bună reputaţie în România. Este singura sursă suplimentară de economisire pentru un procent mare al populaţiei active din România. Este nevoie de o prezervare a lui în mecanismul actual de funcţionare.
Cu toate aceste beneficii prezentate, doamnă ministru, ministerul dumnevoastră, din lipsa de bani în vederea acoperirii aşa ziselor măriri salariale, atentează la veniturile stabile ale viitorilor pensionari. Peste 4 milioane de români, care contribuie azi la Pilonul II, au primit, începând cu luna ianuarie, după revoluţia fiscală, sume mai mici, de la 5% la 3,5%, mai exact. Aţi dat asigurări în nenumărate rânduri că acest fapt nu se va întâmpla.
Astfel, doamnă ministru, vă rog să-mi comunicaţi:
1.Cum justificaţi scăderea acestor contribuţii, având în vedere garanţiile date de minister, prin vocea dumneavoastră, că nu ne vom confrunta cu o astfel de situaţie?
2.Aveţi în vedere reglarea acestei situaţii, prin stabilirea unei cote de 4,25% virată din salariul brut pentru pilonul II, pentru a asigura revenirea la sumele iniţiale?
Vă mulțumesc. Solicit răspuns scris”.