Legea anti-fumat, ameninţată cu legea anti-alcool!


În data de 27 ianuarie 2016, Curtea Constituţională va dezbate pe marginea sesizării depusă de 33 de senatori şi deputaţi privind legea care interzice fumatul. În acest timp, unele organizaţii non – guvernamentale care militează pentru stoparea fumatu­lui susţin că au dovezi despre lobby-ul pe care „actori” importanţi din industria tutunului l-a făcut printre aleşii noştri.
Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului a fost adoptat pe 15 decembrie 2015 de plenul Camerei Deputaţilor, cameră decizională în acest caz. Actul normativ a fost aprobat cu 164 de voturi „pentru”, 20 „împotrivă” şi 26 de abţineri. Aurelia Cristea, unul din iniţiatorul acestei legi, respinge cri­ticile şi spune: „Spaţiu public e definit în lege ca acel spaţiu destinat utilizării colective, indiferent de forma de pro­prietate, indiferent de activitatea care se desfăşoară acolo, chiar şi dacă e activitate temporară şi spaţiu care e delimitat de doi pereţi şi un acoperiş”.
Dacă se va aplica legea privind interzicerea fumatului, cei 33 de senatori şi deputaţi a căror sesizare va fi dezbătută la finele acestei luni de către Curtea Constituţională ame­ninţă că vor proceda şi ei la oprirea consumului de alcool!