Lacrimi pentru tricolore


• România a pierdut cel mai important meci de la Campionatul European din Suedia și a ratat calificarea în semifinalele întrecerii
• Danemarca ne-a bătut la capătul unui meci în care nu putem spune cu certitudine care a fost echipa mai bună

După patru victorii consecutive consemnate în grupele principale și secundare ale Campionatului European de handbal feminin din Suedia, România ajunsese în privilegiata postură de a se lupta cu Danemarca pentru un loc în „careul de ași” al întrecerii. Fetele noastre, pregătite de antrenorul spaniol Ambros Martin răpuseseră, pe rând, reprezentativele Rusiei, Croației, Ungariei și Cehiei și depindeau doar de jocul lor pentru calificarea în semifinale. Mai mult decât atât, pentru jocul de joi seara contra danezelor, tricolorele aveau și varianta remizei pentru a se califica între cele mai bune patru selecționate ale continentului. Meciul cu Danemarca, din ultima etapă a Grupei Principale 2 era decisiv pentru ambele selecționate întrucât dacă una dintre cele două combatante reușea să se impună, aceea urma să se califice mai departe.

Jocul economicos și chibzuit al danezelor

Chiar dacă „gurile rele” le avertizau pe românce să aibă mare grijă la modul în care va decurge arbitrajul, elevele lui Martin Ambros au trecut ușor peste acest „obstacol psihologic” și nu s-au cramponat aproape deloc din pricina posibilei „amenințări”. Tricolorele și-au văzut de jocul lor, au intrat motivate pe teren și dornice să arate că merită să se impună în fața danezelor și să obțină mult doritele „bilete” pentru semifinalele întrecerii continentale. Meciul nu a început însă chiar foarte bine pentru elevele selecționerului spaniol astfel că danezele au preluat repede conducerea pe tabela de marcaj. Deși nu au reușit să se distanțeze la mai mult de două-trei goluri, danezele au fost mai bune în prima jumătate a primului mitan. România a fost ceva mai incisivă după minutul 15, a reușit să treacă în avantaj pe tabela de marcaj, profitând și de câteva parade de zile mari izbutite de Paula Ungureanu. Finalul primei reprize le-a găsit pe fetele noastre parcă puțin deconectate de la meci și prea dornice să intre la vestiare. Danemarca a profitat de situație și a marcat pentru a-și asigura un avantaj de două goluri înainte de intrarea la „cabine”, scor 12-10.
În continuare, fără să strălucească neapărat în fața României, Danemarca a arătat că știe să practice un joc chibzuit și economicos. Danezele au dat dovadă de pragmatism maxim în anumite faze. S-au apărat fără greșeală, nu s-au grăbit în atac, au aruncat la poarta noastră când au simțit că au șanse foarte mari de a marca și au dozat efortul pentru a preveni oboseala suplimentară din finalul întâlnirii. Româncele au făcut mai mare risipă de efort dacă e să le comparăm din acest punct de vedere cu danezele, însă nu întotdeauna acest aspect este decisiv. Spre minutul 40, pe fondul acestui joc pragmatic impus de către daneze, selecționata din nordul Europei se desprinde la cinci goluri diferență, 17-12.

Speranțele au dispărut după minutul 55

Finalul se anunța destul de dificil pentru fetele noastre, dar nu imposibil! Tricolorele au dat totul pentru a marca în ultimul sfert de oră, pe alocuri au și reușit să pună la respect defensiva daneză. Însă, din nefericire pentru noi, anumite greșeli (unele mult prea simple) tot și-au făcut apariția pe faza defensivă. Astfel că toată munca româncelor din atac și golurile marcate cu multă trudă în poarta nordicelor au fost cedate, în unele momente, pe greșeli comise în defensivă. În minutul 50, România reușește să se apropie la patru goluri de daneze (scor 15-19) și să readucă speranțele pe fețele suporterilor din tribune și pe cele ale milioanelor de spectatori din fața micilor ecrane. Numele echipei calificată în semifinale s-a stabilit din minutul 55, când Danemarca a marcat golul care i-a permis să se distanțeze din nou la cinci „lungimi”. Cu cinci minute înaintea gongului de final, tabela indica 20-15 în favoarea nordicelor. Danezele nu au mai apăsat „pedala de accelerație” în momentele de final și s-au mulțumit doar să conserve rezultatul, astfel că rezultatul final a fost la patru goluri diferență, scor 21-17.
Din echipa noastră, cele mai bune marcatoare au fost: Buceschi – 4 goluri, Neagu – 3, Pintea și Laslo – fiecare cu câte două reușite. De partea cealaltă, din tabăra nordicelor s-au făcut remarcate următoarele jucătoare: Hansen – 9, Tranborg – 4 și Nielsen – 3.

Clasamentul grupei

Tot, joi, în ultima etapă a Grupei Principale 2 s-au mai disputat partidele Ungaria – Rusia 26-26 și Norvegia – Cehia 35-24.

Clasamentul final al grupei:
Loc Nume Echipă Golaveraj Puncte
1.Norvegia 127-109 10p
2.Danemarca 123-113 7p
3.România 119-110 6p
4.Rusia 116-121 4p
5.Cehia 132-146 2p
6.Ungaria 111-129 1p
*primele două clasate s-au calificat în semifinalele Campionatului European