La Biblioteca Județeană, S-a dat startul proiectului «Opening Opportunities»


Ieri, 9 octombrie, cu începere de la ora 13.00, sala de conferințe de la parterul Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” a găzduit un eveniment foarte interesant din lumea IT-ului. Sub genericul «Opening Opportunities», mai mulți specialiști din acest domeniu au venit în Râmnicu Vâlcea pentru a sta de vorbă cu elevii de liceu. Astfel, pentru al patrulea an consecutiv, liceenii din Râmnic au avut prilejul de a învăța aplicat despre felul în care se poate dezvolta un proiect de computer science, dar și să simuleze timp de 6 luni munca într-o companie IT.
Asta pentru că «Opening Opportunities» este un program inovativ de încurajare a carierelor în computer science pentru elevi de liceu, creat de Asociația Techsoup România în cadrul programului global «Microsoft Youth Spark», în parteneriat cu Microsoft România și ANBPR. Luni s-a desfășurat doar evenimentul de prezentare a programului și a felului în care liceenii pasionați de IT, care vor să exerseze crearea de produse noi de tehnologie, se pot înscrie pentru a face parte din echipele care vor beneficia de sesiuni de mentorat alături de voluntarii Microsoft. Este al treilea an consecutiv în care partenerul local al programului este Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, printre primele biblioteci care au răspuns afirmativ parteneriatului în cadrul programului «Opening Opportunities». În cadrul evenimentului, voluntari profesioniști IT din Microsoft România le-au vorbit elevilor de liceu despre ce înseamnă o carieră în IT, care sunt cerințele și pașii, cât de tehnic sau netehnic poți fi, ce abilități și trasee de carieră pot fi cultivate ca să ajungi în această industrie. Apoi, liceenii au fost invitați să aplice on-line la activitățile de mentorat și timp de 6 luni, sub coordonareamentorilor IT Microsoft, elevii selecționați vor lucra on-line pentru a dezvolta produse și aplicații software sau alte proiecte tehnice.

Opinia specialiștilor

„Nu este prima oară când liceenii din Râmnicu Vâlcea au făcut parte din acest program, un program cu o istorie de peste 4 ani care a ajuns la peste 6.000 de elevi din 15 localități și cu peste 100 de evenimente publice pentru elevi și mentori Microsoft. În 2016, la ediția a treia, în cadrul evenimentului final care s-a desfășurat la București, premiul pentru cea mai bună prezentare a programului ajuns la o echipă mixtă de 8 elevi, 4 fete și 4 băieți, din 4 licee diferite din Râmnicu Vâlcea, pentru proiectul «Psych Type». Echipa din Râmnicu Vâlcea a dezvoltat timp de 5 luni și a prezentat un joc care ajută adolescenții să se cunoască mai bine pe sine, cu ajutorul unor teste psihologice interactive de personalitate. «Opening Opportunities» este o experiență unică pentru elevii de liceu, în care pot să experimenteze inovația. Sunt mulți liceeni care doresc să treacă din pragul de consumatori de tehnologie către crearea de tehnologie, însă mulți își aleg alte cariere deoarece ori își pierd interesul ori nu sunt pregătiți să facă față provocărilor acestei industrii dinamice a IT-ului. Ori acest program, prin simularea mediului de lucru și a etapelor de dezvoltare a unui produs de tehnologie, le deschide orizontul posibilităților și îi lasă mult mai pregătiți să pășească încrezători în noua lume care li se deschide în față după terminarea liceului”, este de părere Ioana Popa – manager de proiect, Asociația Techsoup.

Mai multe informații despre proiect

«Opening Opportunities», cel mai mare program educațional de mentorat în computer science, este construit și derulat anual de Asociația Techsoup în cadrul programului global Microsoft YouthSpark, începând din anul 2013. Partenerul principal al programului este Microsoft CSS România – angajații Microsoft CSS România voluntariază cel puțin 2 zile pe an în cadrul Opening Opportunities, cea mai mare contribuție de muncă voluntară a unei companii IT în România. Recunoscut național în anul 2015 cu «Premiul pentru cel mai bun proiect de responsabilitate socială al unei companii mari» și «Proiectul anului în voluntariat corporatist», proiectul demarat luni acoperă și servește regiunea Moldova de la Suceava la Vaslui, de la Bârlad la Onești sau Focșani, construind oportunități pentru ca elevii talentați în IT din aceste orașe și altele să își împlinească potențialul în inovație.
Informațiile prezentate ne-au fost oferite de către Corina Bedreagă, Imagine și PR în cadrul Serviciului Informare, Cooperare Europeană – Proiecte şi Programe Culturale din cadrul Bibliotecii Județene Vâlcea.