Jucătoarele de la HCM continuă să creadă în salvarea de la retrogradare


• Neptun Constanţa şi CSM Ploieşti, adversarele vâlcencelor
• în primul meci, programat mâine, cu începere de la ora 18.00, HCM va primi vizita echipei din Ploieşti
Dubla înfrângere suferită în faţa puternicei grupări bucureştene Club Sportiv Municipal, în primul tur al play-out-ului Ligii Naţionale de handbal feminin, a trimis reprezentanta judeţului nostru în turneul celor mai slabe trei echipe ale campionatului. În urma rezultatelor din meciurile de sâmbătă şi duminică, jucătoarele de la Handbal Club Municipal Râmnicu Vâlcea au aflat şi numele celor două adversarele cu care se vor lupta în turneul locurilor 10-12. Este vorba despre Universitatea Neptun Constanţa, echipă învinsă în primul tur al play-out-ului de SCM Craiova, şi CSM Ploieşti, grupare eliminată cu greu de către hunedorencele de la Cetate Deva. Sistemul de desfăşurare al turneului pentru locurile 10-12 prevede ca fiecare dintre cele trei echipe participante să le întâlnească pe celelalte două atât pe teren propriu, cât şi în deplasare. Miza acestui turneu este deosebit de importantă. La finalul celor şase jocuri derulate după regula „fiecare cu fiecare”, în funcţie de numărul punctelor acumulate, echipa care se va clasa pe primul loc va evita retrogradarea în eşalonul inferior al handbalului feminin românesc, denumit Divizia A.
Totuşi, nici formaţiile care vor încheia Liga Naţională pe ultimele două poziţii nu sunt „condamnate” la retrogradare. La finalul sezonului 2013/2014, în luna iunie, Federaţia Română de Handbal va organiza un alt turneu. Este vorba despre un turneu de baraj, la care vor participa echipele clasate pe locurile 11 şi 12 din turneul 10-12 al Ligii Naţionale, dar şi echipele clasate pe locurile doi în cele două serii ale Diviziei A, Est, respectiv Vest. Cele patru echipe vor disputa turneul de baraj pe teren neutru, conform aceluiaşi sistem „fiecare cu fiecare”, însă doar într-o singură manşă. Ordinea jocurilor va fi stabilită prin tragere la sorţi. La finalul turneului, primele două clasate se vor alătura celorlalte 12 echipe din Liga Naţională, în timp ce echipele de pe locurile trei şi patru vor evolua, începând cu sezonul viitor, în Divizia A.
Iar oficialii de la HC Municipal Râmnicu Vâlcea doresc să evite tocmai o asemenea situaţie, deloc plăcută pentru un oraş cu mare tradiţie în handbalul românesc. Antrenoarea Simona Gogârlă a afirmat că nu ia în calcul retrogradarea, declarându-se ferm convinsă că valoarea jucătoarelor pe care le pregăteşte se va vedea în cele din urmă pe teren. Aceasta a mai spus că speră să evite turneul de baraj şi să scape de emoţiile retrogradării încă de la turneul pentru locurile 10-12, chiar dacă asta înseamnă ca Vâlcea să obţină primele victorii în Liga Naţională şi să încheie prima competiţia. „Important este să ne revenim cât mai repede după meciul de la Bucureşti. Cred că fetele au învăţat ceva din acel joc, unul foarte greu. Acum trebuie să ne adunăm pentru că miercuri ne aşteaptă o partidă foarte grea. Sper din tot sufletul să facem o figură cât mai bună la turneul pentru locurile 10-12 şi să scăpăm de emoţiile retrogradării mai repede. Am încredere în forţa fetelor. Ştiu că merită să rămână în Liga Naţională şi să joace aici şi în sezonul următor. La urma urmelor, ne rămâne şi turneul de baraj. Deci avem două şanse de a ne salva de la retrogradare. Nu va fi uşor nici la baraj pentru că acolo vin echipe bune din Divizia A. Însă, repet, eu am încredere în forţa fetelor şi cred că ne vom salva de la retrogradare încă de la primul turneu”, a încheiat optimistă antrenoarea Simona Gogârlă.

Victoria în meciul cu CSM Ploieşti, primul pas spre salvarea de la retrogradare

Conform informaţiilor oferite de către preşedintele HC Municipal Râmnicu Vâlcea, Toma Pleşa, oficialii Federaţiei Române de Handbal au stabilit deja ordinea în care se vor desfăşura meciurile din turneul pentru locurile 10-12. Astfel, în prima etapă, programată chiar mâine, HCM va primi, în Sala Sporturilor „Traian”, vizita prahovencelor de la CSM Ploieşti. Partida va începe de la ora 18.00. Meciul este unul foarte de important pentru moralul elevelor Simonei Gogârlă. Un eventual succes ar reprezenta un start excelent pentru handbalistele râmnicene, dar şi un pas mai aproape de salvarea de la retrogradare. În cea de-a doua etapă, HCM va juca din nou, de această dată în deplasare, pe terenul formaţiei Universitatea Neptun Constanţa. Meciul de pe litoral este programat pentru ziua de sâmbătă, 17 mai. Handbalistele municipale vor lua o scurtă pauză abia în etapa a treia. Atunci, pe 21 mai, CSM Ploieşti şi Universitatea Neptun Constanţa vor avea duelul direct, iar sportivele de la HCM vor sta. Întrecerea va continua, cu ultimele trei etape, în datele de 24, 28 şi 31 mai.