Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

17 septembrie 2021

„Iubire elenă” la CineVil 2012


cinevilProgramul zilelor de celebrare a Imnului Naţional, Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea şi Asociaţia Film România, al cărui preşedinte este domnul Constantin Fugaşin, împreună cu domnul Vasile Voinescu de la Ecran Vâlcean, a cuprins trei zile de proiecţii în aer liber în cadrul Festivalului de film CineVil 2012 din Parcul „Mircea cel Bătrân”, unde intrarea spectatorilor a fost liberă.

Cel mai recent film al regizorului Geo Saizescu, “Iubire Elenă”, o coproducţie Grecia-România-Italia având la bază piesa omonimă scrisă de Kostas Assimakopoulos, a fost  văzută, în premieră, în ultima seară a festivalului. Spectatorii au avut surpriza ca, în public, pe locurile de lângă ei, să se afle chiar regizorul Geo Saizescu, actriţa Maia Morgenstern şi actorul Eusebiu Ştefănescu. Prezentarea filmului şi a invitaţilor speciali a fost făcută de Florin Epure, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Vâlcea.

Maestrul Saizescu n-a dorit să dezvăluie publicului amănunte din noua producţie dar a povestit despre filmările făcute la Atena, Nafplion, insula Spetses, dar şi la Napoli, Roma şi Florenţa. Şi-a adus aminte de producţiile cinematografice turnate în judeţul Vâlcea. Maia Morgenstern, una dintre puţinele actriţe românce care a reuşit să pătrundă în cinematografia străină, s-a referit la rolul din acest film care a revoluţionat societatea greacă şi a răsturnat prejudecăţile legate de rolul femeii în societate. Maestrul Eusebiu Ştefănescu a recitat poemul poetului grec Giorgos Seferis “Domnul Stratis corabierul descrie un om”, care s-a adaptat foarte bine la subiectul filmului şi care a cucerit publicul spectator. În filmul ”Iubire Elenă”, Eusebiu creează un personaj credibil, în rolul tatălui pictoriţei cu care n-ai cum să nu empatizezi.

Prezent la gala filmului, domnul Emilian Frâncu, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, a ţinut să le mulţumească îndrăgitelor personalităţi ale cinematografiei româneşti. Domnul Gheorghe Udubae, autorul scurtmetrajului “Vampirul de serviciu”, omul de afaceri  care a sprijinit acest festival, a declarat că va fi, de acum înainte, salvatorul culturii vâlene. Printre spectatori a fost prezent şi actorul George Mihăiţă, cel care a interpretat personajul Ilie Tudorin din pelicula “Undeva la  Palilula”, a marelui regizor Silviu Purcărete.

Publicul vâlcean a vizionat o pasionantă poveste romantică despre iubire care a purtat publicul spectator prin frumoasa Grecie a secolului XIX, dar şi cea a zilelor noastre. Eroina este o personalitate feminină de excepţie, pictoriţa Eleni Bukura (Georgiana Saizescu), care a revoluţionat societatea greacă, a răsturnat tabuurile şi prejudecăţile legate de locul şi rolul femeii în cetate. Ambiţioasa pictoriţă pleacă în Italia pentru a studia această artă cu maestrul Altamoura (Adrian Păduraru), lucru de neconceput în epocă. Ea se îndrăgosteşte de profesorul italian. Ei decid să se căsătorească, sfidând cutumele epocii, păstrate cu sfinţenie de mama sa (Ileana Stana Ionescu). Devenită acum Elena Altamoura, eroina renunţă la ortodoxism şi trece la credinţa “papistăşească”. Istoria ei se petrece în paralel cu naşterea unei poveşti contemporane de iubire între două persoane ajunse la maturitate – Philipos (Mircea Rusu), negustor şi critic de artă, şi Euridice (Maia Morgenstern), o grecoaică din sudul Peloponesului, deţinătoarea ultimului tablou al celei care a fost Elena Altamoura. Istoria tumultoasă a acestui unic tablou, scăpat de furia focului, ascunde şi destinul acestui personaj atât de bine pus în valoare de Maia Morgenstern. La sfârşitul peliculei, spectatorii au lăcrimat, fiind extrem de emoţionaţi de povestea de pe ecran.

Directorul Florin Epure a promis organizarea unei gale de film, cu filmul “Iubire Elenă”, în luna noiembrie a acestui an, când maestrul Geo Saizescu va împlini vârsta de 80 de ani. “Toţi am crescut cu savuroasele comedii ale maestrului Geo Saizescu “Păcală”, “Un surâs în plină vara”, “Astă seară dansăm în familie” sau “Secretul lui Bachus”. Domnia sa este prezent în fiecare an la “Eco-Etno-Folk-Film” de la Sătioara, în calitate de preşedinte al festivalului de film”, a declarat directorul Florin Epure.

Poți comenta aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Uncategorized