Interviu cu Andrei Udubaşa, pugilist la CSŞ Râmnicu Vâlcea: „Olimpiada este visul oricărui sportiv. Sper să pot ajunge şi eu cândva acolo”


Vicecampion naţional la juniori în anul 2014 şi component al lotului de box al României, Andrei Udubaşa este unul dintre sportivii reprezentativi ai Clubului Sportiv Şcolar din Râmnicu Vâlcea. Pre­gătit de profesorul Marius Băluţă, pugilistul speră însă la mai mult şi îşi anunţă planurile îndrăzneţe: participarea la viitoarele ediţii ale Jocurilor Olimpice, fie ele de tineret sau, de ce nu, chiar cele destinate seniorilor. Dincolo de a fi sportiv de performanţă, Andrei Udubaşa este şi elev, unul care tratează şcoala foarte serios. Chiar dacă timpul este destul de limitat pentru el, pugilistul urmează cursurile clasei sportive de la Liceul Ferdinand I, fiind deja elev în clasa a XI-a. Mai mult decât atât, Andrei Udubaşa este preşedintele elevilor de la acest liceu, demonstrând că şcoala se poate împăca bine şi cu sportul de performanţă.
Vă lăsăm să îl descoperiţi pe Andrei Udubaşa în rândurile următoare ale interviului nostru:

• Andrei, spune-mi pentru început de cât timp practici boxul şi ce te-a determinat să alegi acest sport.
Am început să fac box din 2011, de la 12 ani. La început, nu m-am dus neapărat spre box. Prima idee a fost să fac sport. Aveam mai mult timp liber şi cu ajutorul domnului Marcel (Boboc n.red.) am început să fac acest sport. Mi-a zis să merg la box, mi-a plăcut acest sport şi am continuat.
• Ai practicat şi alte sporturi?
Da. Înainte de a face box am fost la ka­rate. Am făcut 6-7 luni de karate. Apoi am întrerupt şi nu m-am reapucat de acest sport.
• Ştiu că eşti elev la Liceul Ferdinand I. În ce clasă eşti acum?
Da, sunt elev la Liceul Ferdinand. Acum am trecut în clasa a XI-a şi sunt din primul an al clasei sportive care s-a înfiinţat acolo, clasă mozaic cum se mai numeşte.
• Ce calităţi crezi că trebuie să aibă tinerii care vor să practice un sport de performanţă?
Tinerii care doresc să prac­tice un sport merg prima dată la sală sau la antrenamente din dorinţa de a face mişcare, pentru sănătate şi aşa mai departe. Dacă le place acel sport, evident că pot să încerce să îl practice şi la nivel de performanţă. Eu cred că important este să le placă acel sport şi să se simtă atraşi de el.
• Cred că vrei să urmezi o carieră în domeniul boxului…
Da, asta îmi doresc şi pentru asta mă pregătesc.
• Eşti sprijinit aici la Clubul Sportiv Şcolar? Ai condiţiile necesare pentru a practica sport de performanţă?
Da, m-am simţit mereu sprijinit aici şi încurajat să merg mai departe. Spre exemplu, am avut cantonamente în iarnă. Am fost în cantonament la Costeşti, înainte de Cupa României. Acolo am avut parte de o pregătire fizică serioasă. Ni se pune la dispoziţie tot ce avem nevoie. Acum am primit nişte căşti. Referitor la cantonamente, am mai avut unul tare la Călimăneşti, organizat tot de club. Facem la fiecare început de an cantonamente. Iar o pregătire aşa bună te ţine tot anul, de acolo începe totul.
• La nivel naţional, care au fost cele mai impor­tante competiţii la care ai participat în cariera ta?
De când am început boxul la CSŞ, din anul 2011, am participat la nivel naţional la toate campionatele şi la toate ediţiile de Cupa României. Şi anul acesta voi participa la campionatul naţional, în luna octombrie.
• Care au fost cele mai importante rezultate obţinute pe plan naţional?
La campionatele naţionale, cel mai important rezultat al meu a fost medalia de argint în 2014. Atunci am ieşit vicecampion la juniori I, într-o competiţie desfăşurată la Bucureşti. Şi în anul 2013 am obţinut un rezultat important zic eu, la Cupa României, când am terminat tot pe locul doi.
• Ştiu că ai ajuns şi la competiţii internaţionale. Care ar fi cele mai importante întreceri la care ai luat parte?
Da, am fost şi la câteva competiţii în afara ţării. Prima dată am fost la Europene, în 2013. S-au des­făşurat în Rusia şi am luat locul şase. Bine, înainte de aceste campionate am avut şi gale amicale, să le zic aşa, în Bulgaria. Acolo am avut nişte meciuri pentru experienţă, să ne obişnuim cu nivelul competiţiilor. Ultima oară am fost la o competiţie internaţională care s-a desfăşurat chiar în România, la Tulcea. Acolo am luat locul I, la categoria de greutate 52 kg. Au participat mulţi sportivi, din cinci ţări.
• Din ce an eşti în lotul naţional al României?
Din anul 2013, când am mers la Campionatele Europene.
• Cine te pregătea atunci la lotul naţional şi cine te pregăteşte acum?
Prima dată am fost cu maestrul Dia şi apoi m-a pregătit domnul Titi Tudor. Acum mă antrenează maestrul Vrânceanu.
• Cam de câte ori pe an eşti chemat în lotul naţional şi unde au loc reunirile?
Nu avem un număr exact de reuniri pentru fiecare an. Asta depinde de câte turnee şi alte competiţii avem. Dacă ar fi totuşi să dau un număr, pot spune că suntem chemaţi de trei-patru ori pe an. Ultima dată am fost chemaţi la Brăila, pe la începutul lunii iunie. Am avut şi o pregătire centralizată acolo, cu lotul italienilor.
• Ce sportivi preferaţi ai?
Sunt mai mulţi care îmi plac. Din România, Leonard Doroftei ar fi preferatul meu. Iar de afară, Floyd Mayweather.
• Olimpiada reprezintă un vis suprem pentru orice sportiv?
Cred că da. Orice sportiv care vrea să ajungă la o performanţă are gândul la Olimpiadă sau la Campionatele Mondiale.
• La anul va avea loc Olimpiada de la Rio. Crezi că ai vreo şansă să ajungi acolo?
Nu ştiu ce să spun în această privinţă. Sunt mici şansele. E greu să ajungi la o Olimpiadă.
• Ştiu că boxerii au câte un alint, o poreclă. Prietenii cum îţi spun?
Mi se spune Piticu’ (râde)
• Unde te vezi peste 5 ani la nivel sportiv?
Este greu de răspuns la o asemenea întrebare pentru că nu putem să ştim niciodată ce ne rezervă viitorul. Peste 5 ani… cred că voi practica în conti­nuare boxul. Nu ştiu la ce nivel, dar cred că voi fi tot în lumea acestui sport. Sper să ajung la Mondiale, poate şi la Olimpiadă până atunci. Pot să merg la aceste întreceri şi la tineret. Anul acesta sunt primul an la tineret şi mai pot concura şi următorul.

Pe lângă sportiv de performanţă, Andrei Udubaşa este şi preşedintele elevilor de la Liceul Ferdinand I

• Andrei, dincolo de faptul că eşti sportiv de performanţă, eşti şi elev. Spune-mi cum te des­curci cu şcoala. Ai timp suficient pentru lecţii?
Sunt la clasa mozaic de la Liceul Ferdinand şi este foarte bine acolo. Timpul nu este întotdeauna suficient, dar ne ajută programul. Toţi elevii de acolo practicăm câte un sport şi profesorii ne înţeleg că trebuie să plecăm la competiţii şi ei chiar ne ajută foarte mult. Nu e greu la şcoală şi eu cred că este un lucru foarte bun că toţi cei care practicăm sport suntem la un loc.
• Câţi colegi care practică box ai în clasă?
Am patru colegi care practică boxul. Dar mai am colegi care prac­tică fotbal, haltere, atletism şi altele. Cred că a fost o idee bună organizarea acestei clase mozaic.
• Ştiu că eşti şi preşedintele Consiliului Elevilor de la tine din şcoală. Ai timp şi pentru asta?
Da, de la începutul anului trecut şcolar, deci din 2014, sunt preşedintele elevilor pe şcoală, la Liceul Ferdinand. Încerc pe cât posibil să îmi fac timp, dar îmi place ceea ce fac. Îmi place să mă implic, chiar dacă mai sunt plecat la competiţii. Vreau să fiu alături de colegii mei şi să îi ajut cum pot.
• Andrei, mulţumesc pentru timpul acordat şi mult succes în continuare!

Nicolae Bugheanu, directorul Clubului Sportiv Şcolar:
M-am bucurat pentru fiecare rezultat al sportivului nostru Andrei Udubaşa. Ştiu de la profesorul care îl pregăteşte că este un sportiv serios, cu un mare potenţial. Îi doresc să aibă parte de cât mai multe realizări pe plan profesional, şi nu numai.

Marius Băluţă, antrenorul secţiei Box a Clubului Sportiv Şcolar:
Andrei este un sportiv care munceşte mult şi care se pregăteşte serios. Nu întâmplător el a devenit unul dintre sportivii exponenţiali pentru CSŞ Râmnicu Vâlcea. Sunt convins că poate să ajungă acolo unde şi-a propus.