Înălțarea – Ziua Eroilor marcată în Râmnic și nu numai


Mâine, Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici” va desfă­şura, în colaborare cu Instituţia Prefectului şi autorităţile locale, o ceremonie militară şi religioasă de depunere de jerbe şi coroane de flori, oficiată cu ocazia „Zilei Eroilor”. Activitatea de come­morare a eroilor care şi-au vărsat sângele şi şi-au jertfit viaţa pentru realizarea idealurilor poporului român va avea loc în Cimitirul Eroilor „Cetăţuia” din Râmnicu Vâlcea, între orele 12.00-13.00.
Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare națională bisericească. Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român. Reamintim că la fiecare Sfântă Liturghie sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.
Și Băile Govora vor avea parte de un ritual religios în cinstea eroilor neamului căzuți pentru cauza națională.
În popor, există credința că odată cu Înălțarea Domnului, se înalță și sufletele celor adormiți de la Săptămâna Luminată încoace (sufletele care rătăceau, deveneau strigoi și provocau neajunsuri oamenilor si animalelor, motiv pentru care practicau ritualuri magice de apărare: erau culese și sfințite plante despre care se crede că au proprietăți apotropaice – leuștean, alun, paltin; se buciumă la răspântia drumurilor și pe dealuri; oamenii se încingeau peste brâu cu ramuri de leuștean și erau date de pomană bucate pentru morți).