În jurul lumii, pentru a doua oară
12. Printre papuași, într-o lume fascinantă
Traversând marea barieră de corali și marea coralilor debarcăm în Port Moresby – Noua Guinee, țara ce poate fi înscrisă în Cartea Recordurilor. Împreună cu jumătatea vestică ce aparține Indoneziei este a doua ca mărime după Groenlanda, cei 7 milioane de locuitori vorbind 800 de limbi diferite ce reprezintă 1/8 din totalul limbilor globului și unde există încă multe triburi ce nu au niciun contact cu lumea civilizată, trăind în locuri până în prezent neexplorate. Aici se află și ultimii canibali din lume, cea din urmă victimă fiind un turist, în anul 2011. Trei sferturi din insulă este formată din păduri tropicale, iar munții ajung până la 4500 metri înalțime. Foarte interesant este vârful acoperit veșnic de zăpadă și asta în zona tropicală cu temperaturi permanent peste 30 grade. Populația, veche de peste 50.000 de ani, a fost descoperită de portughezi (Jorge de Meneses, în 1526), care-i vor denumi pe băștinași Papuași (păr creţ, în limba malaieză). Numele de Nueva Guinea îl datorează căpitanului spaniol Inigo Ortiz de Retes, care, în 1545, a asemănat-o cu Guineea africană. Va fi disputată de olandezi, germani, britanici și australieni, ocupată de japonezi și, în final, din 1973 existând independentă.
A doua zi, străbatem toată ziua strada Torres, pasajul strâmt cu 274 de insulițe, înverzite și cu plaje întinse de nisip, dintre care numai 21 sunt locuite, ce seamănă mult cu Maldivele, situate între Papua Noua Guinee și Australia, teritoriu extrem de periculos de străbătut din cauza bancurilor de corali, nisip, a stâncilor și a adâncimii destul de mică a apei, de numai 12 m. Din aceste motive, vasele ce tranzitează zona sunt însoțite și de un pilot experimentat. Insulele aparțin Australiei, majoritatea fiind nelocuite, unele dintre ele purtând numele zilelor săptămânii, care le-au fost date de căpitanul Blight, în 1796, după zilele în care le-a descoperit în drumul său spre Tahiti. Reamintim că acest renumit căpitan este cel care a comandat nava Bounty pe care a avut loc revolta marinarilor, care, ulterior, pentru a scăpa de rigorile legii s-au ascuns pe insula Pitcairn din Pacific. Torres Strait, descrisă încă din 1606 de Luis Vaez de Torres, se continuă la vest cu Golful Carpentaria și marea Arafura, care nu este mai adâncă de 50 m, în care cele mai sigure pasaje sunt Endeavour Strait și canalul Prince-of-Wales, descoperit în 1803 de Matthew Flinders. De două zile de când navigăm prin acest labirint, marea a fost ca oglinda de liniștită.
După ce am traversat strada Torres am intrat deja în teritoriul enorm al Indoneziei, care deține 17.500 de insule, dintre care cele mai importante sunt, de la vest la est, Sumatra, Java, Bali, Borneo, Sulawesi, Molucele și partea de vest a Papuei Noua Guinee. Primul contact îl avem cu insula Molucele, paradis tropical al mirodeniilor și al turiștilor iubitori de ștranduri și scufundări în miraculoasele bariere de corali ce numără peste 1000 de insule și 400.000 de locuitori. Primul care va deschide drumul spre insulele mirodeniilor dorite de o lume întreagă va fi Vaso da Gama, în 1498. Vor urma negustori chinezi, malayesieni, din Orientul Apropiat, spaniolii, olandezii, englezii. Cei care vor monopoliza producția și comercializarea acestor minunate arome vor fi olandezii. După cel de-al doilea război mondial, în 1945, Indonezia, deci și Molucele, îşi vor declara independența.
Prima insulă vizitată a fost Ambon, capitala provinciei de Sud a Molucelor, cunoscută și sub numele de Regina Estului, datorită producției mari de cuișoare și muscat. Despre efectele desinfectante ale cuișoarelor se cunoștea încă din Antichitate, de acum 2000 de ani, de pe vremea dinastiei Han, la curte fiind primiți numai cei ce în prealabil își desinfectau gura prin mestecarea de cuișoare. Primirea a fost oficială. Am fost salutați de doamna secretară, de domnul primar (atenție, structura organizatorică cunoscută), de o orchestră, de dansatoare, căpitanul vasului nostru răspunzând cu mulțumiri la călduroasa manifestare. Orașul este destul de murdar și aglomerat, cu străzi împânzite de mașini, cu foarte multe motociclete și ricșe, însă este foarte viu și cu oameni foarte amabili şi zâmbitori. Am vizitat ce era mai important, trei moschei, din care una aproape nou finisată, două biserici, anglicană și protestantă, din păcate transformate în săli de festivități, magazinul central, bazarul, palatul guvernamental, ruinele fortului Victoria, construit de portughezi în 1575, Ambon Plaza cu Monumentul Prieteniei, Gongul păcii, un gong enorm aurit, care în centru are globul pământesc înconjurat de drapelele tuturor țărilor, desigur și al României, al Republicii Moldova, unde ne-am trecut și în cartea de onoare. Am vizitat și magazinele de pe străzile principale Patty și Pattimura, monumentul căpitanului Pattimura, erou în luptele împotriva olandezilor, ridicat exact pe locul unde a fost executat. Am mai vizitat piața centrală Pasar Gotong Royong, urât mirositoare, cu tarabe murdare, improvizate, pe care erau înșirate zarzavaturi, fructe, ouă proaspete sau de 100 de zile, ca în China, dar și carne și peşte, toate aruncate alandala. Interesant este că localnicii mănâncă mai mult pe stradă de la așa-zisele bucătării pe rotile, niște cărucioare pe care sunt așezate oale, cratiți sau tigăi în care se prepară diverse mâncăruri, de obicei prăjeli, ciorbe și salate. Restaurantele sunt rare, mici și murdare. Se pare că dezordinea este lozinca locurilor. Ca recomandare: trebuie să te uiți întotdeuna pe unde calci, canalizarea însemnând aici un șanț săpat de-a lungul trotuarelor, uneori descoperit sau cu capace lipsă, care îți oferă miresme neplăcute, făcându-te să nu mai mănânci trei zile.
Acum, o secvență zguduitoare din ultimele clipe de viață ale eroului național Pattimura. După ce a fost prins și condamnat la moarte, ultimele lui cuvinte, când i s-a pus ștreangul, au fost: „Vă doresc să aveți o zi frumoasă!”. Un alt erou național, Christina Martha Tiahahu, are un monument pe o colină ce oferă o largă perspectivă asupra orașului. Există și un muzeu, Siwalima, cu colecții etnografice, istorice, arheologice, geologice, cu unelte de pescuit și de transport marin și, bineînțeles la loc de cinste, ce are insula mai prețios, cuișoarele, nucșoarele de muscat și Sago, acea făină din care se pot prepara în special prăjituri, se poate folosi la gătit sau ca înlocuitor fără gluten de amidon și care se obține din tulpina palmierului Sago. Plecarea din Ambon a fost lacrimogenă. Un grup de tineri în costume tradiționale ne-au delectat cu dansurile lor populare, dar și cu dansuri nemțești. Apoi, școlarii în frumoase uniforme bleumarin și alb au ținut, conform tradiției, un șirag de flori ce-i lega de vaporul nostru și care, în momentul în care ne-am dezlipit de țărm, s-a rupt, aceasta însemnând că vom rămâne sufletește legați unii de alții și că vom reveni. Într-un fel, rezumând, ceea ce vezi e dezolant prin dezordine și murdărie, pentru noi, europenii, total neobișnuit, numai că oamenii locului sunt deosebiți: deschiși la suflete, zâmbitori, amabili, prietenoși, politicoși, dar prost îmbrăcați. Nu sunt, repetăm, cerşetori.
Dacă Ambonul este capitala Molucelor de Sud, Ternate este cea a Molucelor de Nord. Este de fapt partea ce se ridică la 1721 metri din ocean a vulcanului Gamalama, ultima dată activ în 2004. De forma unei căpățâni de zahăr și cu un diametru de 10 km., insula are o populație de 60.000 de locuitori. A fost constituită ca regat în 1257 și mai târziu a ajuns sultanat înfloritor, datorită comerțului cu muscat, sago și cuișoare. A fost descoperită de Magelan în 1521, dar după o scurtă dominare spaniolă va fi preluată de olandezi în compania Indiilor de Est, sultanul devenind coacționar la comerțul cu mirodenii. Aceeași soartă o va avea și insula învecinată, Tidore. După declararea independenței Indoneziei va aparține acesteia, devenind capitala Molucelor de Nord. Pe o căldură de-a dreptul insuportabilă, am vizitat ce era mai important, conform programului. Mai pe jos, mai cu taxiuri (aici sunt o puzderie de microbuze care circulă în toate sensurile, cu prețuri foarte mici), am vizitat palatul sultanului, care este și cel mai important obiectiv turistic. Așezat pe o mică colină cu vedere superbă asupra mării, este accesibil de-a lungul a 50 de trepte late, ceea ce îi conferă o eleganță deosebită. Foișorul cu terasa, holul principal, saloanele de primire, sala tronului și terasa din spate reprezintă un amestec de stil colonial și oriental foarte armonios alcătuit, cu mobila masivă de lemn, cu multe porțelanuri, arme, cadouri primite de sultan la diverse ocazii, drapele, tablouri, oglinzi și lampadare. Palatul e înconjurat de un parc cu verdeaţă, copaci ornamentali, havuzuri, un lăcușor și multe pavilioane acoperite cu stuf. În apropiere se află moscheea sultanului cu un bogat interior în lemn sculptat. Piața centrală este un enorm bazar în aer liber cu tarabe, corturi sau așezate direct pe pământ. Alături de piața de zarzavat și fructe se găsește cea de peşte și carne, precum și cea de obiecte de îmbrăcăminte și de uz casnic. Interesant este și fortul Oranye, în stare originală, aflat în centrul orașului, construit de olandezi în 1607, care poate fi admirat din exterior și din poarta principală, actualmente aici rezidând cateva familii și armata. Lângă apă, un uriaș mall modern și o moschee, cea mai mare din Indonezia, cu două etaje și 4 minarete, dintre care două au baza în apă, într-o combinație de culori în verde, alb și auriu, care se oglindește majestos spre seară în apa cristalină a mării. Am încheiat vizitarea orașului cu biserica catolică, o construcție masivă de piatră cu un frumos altar și crucifix din lemn sculptat, iar pe pereți nișe cu sculpturi ce înfățișează cele 14 stațiuni ale Golgotei. Am semnat în cartea de onoare a bisericii, ne-am întreținut cu preotul care a fost extrem de amabil, oferindu-ne mașina proprie să ne conducă la vapor. La plecare, o asemănătoare despărțire ca în Ambon, cu cor de copii și dansuri. Din nou ne-au curs câteva lacrimi pentru dragostea cu care am fost primiți pe insula lor. După masa de seară a avut loc botezul traversării Ecuatorului, de data aceasta de la Sud la Nord, în același cunoscut ritual prin care Neptun, stăpânul mărilor, urca la bord cu suita ca să curețe pasagerii de praful pământean cu apă curată de mare, în acest fel putând naviga liber mai departe.