În atenția parlamentarilor: Gheorghe Dinescu cere pensii „meritate” pentru vârstnici


Președintele Uniunii Generale a Pensionarilor din România, filiala Vâlcea, Gheorghe Dinescu, solicită parlamentarilor țării, dar și Guvernului respectarea drepturilor pensionarilor, dar nu la libera interpretare. Redăm, mai jos, adresa ajunsă la redacția noastră:
„În prezent, în România, trăiesc aproape 2,3 milioane de pensionari, dintre care aproximativ 5,073 milioane beneficiază de o pensie stabilită prin Legea 263/2010, sigur cu modificările ulterioare (nu spun îmbunătățiri). După ce valoarea punctului de pensie, începând cu 1 iulie anul curent, a ajuns la 1000 lei, adică aproximativ 32% din salariul brut, care a stat la baza fundamentării bugetului de pensie, pensia medie, la pensionarii la care ne referim, depășește cu mult 1.000 lei/lună, adică aproximativ 223 euro. Este aproape cea mai mică pensie din Uniunea Europeană.
Diferența de pensionari de aproximativ 5,3 milioane și până la 5,073 milioane, aproximativ 260.000 beneficiază de pensii de serviciu sau speciale, cum s-or numi ele, în cea mai mare parte nemeritate, asta pentru că cei mai mulți dintre cei care le primesc n-au cotizat la fondul de pensii și deci nu se bazează pe principiul contribuității.
Pensionarii magistrați, deși în activitate, au beneficiat de salarii extrem de mari în comparație cu majoritatea covârșitoare a salariaților din societatea contemporană românească, după contribuția lor ar fi trebuit să primească o pensie medie de numai 2.196 lei, dar până la pensia medie pe care o primesc și care este de aproximativ 10.394 lei, primesc o subvenție de la bugetul de stat de aproximativ 9.287 lei. În această situație asemănătoare sunt:
• pensionarii aviatori, care dacă ar primi o pensie ca urmare a contribuției, ar fi de numai 2.472 lei. Pensia lor medie este de 10.825 lei, de peste zece ori pensia medie a celor peste 5 milioane pensionari de rând. Și ei, așadar, primesc diferența uriașă de la bugetul de stat, adică de la noi, tot prin taxele și impozitele pe care le plătim;
• în asemenea situație, privilegiați sunt și diplomații, care au pensia medie de 5.318 lei, din care, din cotizație 2.072 lei; funcționarii de la Curtea de Conturi a căror pensie medie este de 7.461 lei din care din cotizație numai 2.847 lei. De asemenea, de privilegii se bucură și parlamentarii și toate structurile militare.
N-aș fi spus asemenea lucruri și declar sincer că nu sunt împotriva celor care primesc asemenea pensii. Îmi pun însă întrebarea cum de au putut fi aprobate de către guvernele și parlamentele de până acum asemenea acte normative, care prin prevederile lor nu numai că au dus la o mare inechitate, dar mi se pare că prin asemenea acte se manifestă și un mare dispreț față de marea majoritate a populației României, nu numai față de majoritatea pensionarilor. Oare cercetătorii din majoritatea domenilor de activitate, profesori, doctori, ingineri, toate categoriile de muncitori, artiști, scriitori și alte categorii de membri ai societății românești, care au ajuns pensionari, după o viață lungă de muncă, în primul rând pentru țară, pentru popor și apoi pentru ei, nu merită să se bucure de o viață demnă, măcar la pensie?
Am amintit la început că pensia medie la peste 5 milioane de pensionari, adică a acelor care au contribuit cu mintea și brațele lor, nu de puține ori chiar cu sacrificii mari la construirea unei Românii moderne, nu depășește cu mult 1.000 lei. Ei nu cer o pensie care să-i „ajute” să-și construiască palate, să-și cumpere limuzine, să ducă un trai de huzur; ei cer o pensie pe care o merită și care să le ușureze traiul de zi cu zi, cât de cât, să-și repare cât se mai poate sănătatea.
Marea lor majoritate n-a ieșit la pensie la vârsta de 40 de ani și nici la 50, nu s-a bucurat de facilități cum încă se bucură unii care țipă în gura mare să le fie lăsate în continuare facilitățile nemeritate; ei cer ca valoarea punctului de pensie să fie 45% din salariul care stă la baza fundamentării bugetului de pensii, acum și nu în 2020; cer să le fie acordată a 13-a pensie; cer ca din pensia soțului decedat să fie adăugat un bonus de 25% la pensia partenerului rămas în viață, dar nu la toți, ci doar la cei cu pensii de până la 3.000 lei; cer ca pensiile de până la 3.000 lei/lună să nu mai fie impozitate, iar impozitarea celor cu pensii de peste 3.000 lei să se facă gradual. Ei cer ca statul să constribuie la costul întreținerii și îngrijirii pensionarilor care merg în cămine de bătrâni și pensia nu-i ajută; cer ca biletele de transport nefolosite să fie primite de casele județene de pensii și în schimb să li se dea bani sau bonuri de alimente; cer ca numărul biletelor de tratament repartizate pensionarilor bolnavi să fie la nivelul cererilor, iar contribuția lor să fie de 30%, nu de 50% cum este astăzi.
Se impune ca toate aceste cereri care sunt nevoi vitale să fie stipulate în noua lege a pensiilor, iar această lege să aibă acordul tuturor forțelor politice ce alcătuiesc Parlamentul țării, pentru a nu mai fi modificată după voia celor care ajung la putere. Faceți acest lucru doamnelor și domnilor parlamentari, acum și nu când va fi prea târziu!”

Posting....