Ieri dimineață, Medicii de familie au pichetat Prefectura și CAS


• aceștia au înaintat un memoriu atât prefectului, cât și directorului Casei de Asigurări de Sănătate
Nemulțumiți de plafonarea veniturilor, medicii de familie din toată țara, inclusiv din județul nostru, au organizat proteste simultane, de la ora 11, în fața sediilor județene ale Caselor de Asigurări de sănătate și Prefecturii. După pichetare, aceștia au depus memorii cu principalele revendicări. Medicii de familie au anunțat deja că miercuri, 15 noiembrie 2017, vor picheta Piața Victoriei din București, la sediul Guvernului, chiar la ora 11, când se desfășoară ședința de guvern. Al treilea moment al protestelor va fi la începutul lunii decembrie când medicii de familie vor înștiința Casele județene de sănătate de rezilierea contractului. Această măsură extremă care înseamnă blocarea sistemului va fi aplicată numai dacă până în decembrie decidenții nu răspund solicitărilor medicilor de familie. „Mai bine de jumătate din localităţile României nu vor mai avea deloc medici de familie. Starea de sănătate a românilor este în continuă depreciere. Suntem pe ultimul loc în Europa în privinţa sistemului de sănătate, cu cea mai mică alocare din PIB pentru sănătate, cea mai slabă investiție în medicina primară, cea mai mare mortalitate infantilă, cea mai mare mortalitate prin cancer de col uterin la femeile de vârsta activă, precum și alte recorduri negative!”, se arată în memoriul medicilor.
„Voi, pacienţii noştri, sunteţi batjocoriţi, puşi pe drumuri de biro­craţia inutilă şi de administratorii sistemului de asigurări şi ai sistemului de sănătate.
Atragem atenția tuturor că în zece ani, mai bine de jumătate din localităţile României nu vor mai avea deloc medici de familie. Suntem umiliţi, nu suntem lăsaţi să ne îngrijim pacienţii şi suntem în pragul colapsului. Deşi prezentată ca piatra de temelie a sistemului de sănătate şi o prioritate, medicina de familie este văduvită de aplica­rea oricărei strategii, subfi­nanțată continuu, este discriminata şi împinsă spre distrugere ca profesie independentă. Pentru această situaţie considerăm că există vinovaţi. Vinovaţi sunt administratorii sistemului de asigurări de sănătate, funcţionarii care ocupă birourile din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), funcţionarii şi înalţii funcţionari din Ministerul Sănătăţii (MS). Responsabilitatea este purtată şi de Prim-Ministrul României şi de parlamentarii care trebuie să coordoneze şi tragă la răspundere funcţionarii din MS şi CNAS pentru prestaţia lor în defavoarea pacienţilor. Deşi CNAS a fost informată periodic privind economiile care pot fi făcute în sistemul de sănătate şi de îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei care se pot obţine prin întărirea Asistenței medicale primare, a refuzat constant să analizeze în mod responsabil documentele justificative şi soluţiile care i-au fost puse la dispoziţie şi să ia decizii care să ducă la îndeplinirea obiectivelor declarate ale CNAS (reorganizarea eficientă a sistemului de sănătate în beneficiul populaţiei). Este evident însă că în acest moment NU acestea sunt obiectivele principale ale CNAS. Este regretabil faptul că obiectivele reale ale CNAS sunt devoalate public doar cu ocazia diferitelor procese. Organizaţiile medicilor de familie, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), au pus la dispoziţia CNAS, MS şi Parlamentului toată experiența necesară, toate soluţiile posibile, dar orice demers a fost ignorat. A existat speranţa că nu va mai fi nevoie de proteste, că medicii de familie vor putea rămâne în cabinete, cu stetoscopul şi parafa în mână, că nu va mai fi nevoie să vedem medici de familie în stradă, cu pancarde în mână. Pe toată durata anului am fost minţiţi permanent ca pentru problemele noastre şi ale pacienţilor noştri vor fi găsite şi aplicate soluţii. Este regretabil faptul că obiectivele reale ale CNAS sunt devoalate public doar cu ocazia diferitelor procese”, se mai arată în memoriul medicilor de familie.

C.N.S.L.R. – Frăţia anunță declanșarea grevei generale

În acest timp, Biroul Operativ al C.N.S.L.R. – Frăţia a decis începerea procedurilor în vederea declanşării grevei generale în economia naţională, sindicatul fiind nemulţumit în principal de transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Printre nemulţumirile sindicaliștilor se numără faptul că vor scădea toate salariile, în principal în mediul privat, şi pierderea de locuri de muncă generate de modificările codului fiscal prin care se transferă plata contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, dar şi imposibilitatea negocierilor sectoriale şi intersectoriale care generează lipsa unei protecţii reale ale angajaţilor, în forma actuală a Legii 62/2011, precum şi întârzierea nejustificată a acordării drepturilor salariate pentru angajaţii unor unităţi publice de asistenţă socială şi medico-socială de peste 4 luni. „Confederaţia noastră reprezintă un număr de peste 500.000 de salariaţi din următoarele sectoare de activitate: energie, petrol, gaze, chimie, petrochimie, comunicaţii, transporturi, lemn şi mobilă, textile şi pielărie, agricultură, sănătate, învăţământ, administraţie publică, asistenţă socială. Greva generală vizează toate aceste sectoare de activitate. După strângerea semnăturilor, Consiliul Naţional al C.N.S.L.R.- FRAŢIA va decide data declanşării grevei generale. Ne reafirmăm pe această cale disponibilitatea unui dialog real purtat în interesul salariaţilor pe care îi reprezentăm”, transmite C.N.S.L.R. – Frăția.

Posting....