HCM Török, locul opt la Turneul Final de Junioare III de la Braşov


• întrecerea a fost câştigată de CSŞ Caracal, după o finală cu echipa gazdă

HCM Török Râmnicu Vâlcea este de departe, în acest an, clubul vâlcean care a reuşit cele mai mari performanţe în handbalul juvenil. Trei dintre echipele de junioare care activează în cadrul clubului înfiinţat de către surorile Edit Matei şi Maria Török-Duca s-au calificat la turneele finale. Este vorba despre echipele feminine de junioare III, junioare IV şi copii. Alături de echipa de junioare I a Colegiului Energetic, de asemenea participantă la turneul final organizat în urmă cu mai bine de o lună în Bucureşti, cele trei echipe de la HCM Török au demonstrat că Vâlcea rămâne una dintre principalele „pepiniere” ale României în materie de handbal feminin.

Prima dintre cele trei echipe de la HCM Török care a intrat în competiţia extrem de dificilă pe care o presupune un turneu final este cea de junioare III. Pe parcursul săptămânii trecute, handbalistele pregătite de antrenoarea Mia Rădoi au evoluat, la Braşov, în compania celor mai puternice echipe din ţară la acest nivel de vârstă. În faza grupelor, handbalistele din Râmnic au dat piept cu echipe precum CSŞ Tulcea, CSŞ Caracal şi CSŞ Călăraşi. Din nefericire pentru jucătoarele vâlcene, lipsa de experienţă la o competiţie de asemenea anvergură şi-a spus din plin cuvântul. Chiar dacă nu s-a întâmplat la scor, ele au cedat de fiecare dată, încheind Grupa I pe ultimul loc. În urma acestor rezultate, elevele Miei Rădoi au fost trimise de conjunctură să lupte în finala pentru locul şapte. Acolo au întâlnit echipa din Cluj Napoca, formaţie care ocupase ultimul loc în Grupa a II-a. Chiar dacă au stat destul de bine în teren şi au pus tot timpul probleme adversarelor, norocul nu a surâs fetelor noastre. Meciul a avut nevoie de prelungiri şi lovituri de la şapte metri. În cele din urmă, clujencele au avut câştig de cauză, trimiţând echipa noastră pe ultimul loc.

Competiţia de sub Tâmpa a fost câştigată de Clubul Sportiv Şcolar Caracal. Echipa olteană s-a încoronat cu titlul de campioană naţională la junioare III după ce s-a impus, în marea finală, în faţa gazdelor de la Corona Braşov, scor 22-21 (13-10 la pauză).

Mia Rădoi: „Puteam mai mult, dar sunt mulţumită că fetele au ajuns până aici”

După revenirea la Vâlcea, antrenoarea care a condus formaţia de junioare III a HCM Török până în ultima fază a campionatului naţional ne-a declarat: „Din păcate, la turneul final nu am mai avut posibilitatea de a ne impune jocul în faţa adversarelor, aşa cum am făcut în fazele anterioare ale întrecerii. S-a văzut că valoarea competitoarelor a fost mai ridicată şi de asta am avut multe probleme. Am încheiat pe locul opt. Îmi doream mai mult, ştiu că puteam mai mult, dar sunt mulţumită că fetele au ajuns până aici. Cel mai rău îmi pare pentru faptul că am pierdut ultimul meci, cu echipa din Cluj. Acel joc a avut nevoie de toate tipurile de prelungiri până a se stabili câştigătoarea. Am pierdut după executarea loviturilor de la şapte metri. Fetele mele au fost pentru prima dată la un asemenea nivel şi s-a văzut lipsa de experienţă. Le felicit pe toate şi sper ca la anul să ne calificăm din nou la turneul final şi să reuşim o figură mult mai frumoasă. Dacă ar fi totuşi să ofer numele unui sportive care s-a făcut remarcată, ar fi cel al Mădălinei Ancuţa. Deşi are numai 13 ani, ea a făcut faţă cu brio competiţiei şi a dovedit calităţi superioare faţă de jucătoare care aveau 14 sau chiar 15 ani. Fetele au intrat acum în vacanţă din punct de vedere sportiv, însă ele trebuie să se pregătească pentru Capacitate. După data de 1 iulie vom reîncepe antrenamentele”.

Câteva informaţii despre HCM Török

Înfiinţată în septembrie 2011, Asociaţia Clubul Sportiv HCM Török este o structură sportivă privată, non-profit. Misiunea clubului este aceea de a atrage spre sport cât mai mulţi copii din judeţul nostru care doresc să practice handbalul la nivel de juniori. Printre obiectivele clubului râmnicean se numără şi revigorarea handbalului masculin, contribuind la dezvoltarea piramidei de minihandbal, acolo unde se naşte plăcerea practicării acestui sport. Clubul se ocupă de promovarea handbalului atât în municipiul Râmnicu Vâlcea, cât şi în alte zone urbane din judeţul nostru. Scopul final al antrenorilor de la HCM Török este acela de a forma şi pregăti sportivi pentru echipe competitive, din prima liga românească, campionate externe sau, de ce nu, chiar pentru reprezentativa naţională. Baza proiectului a fost pusă de către două foste mari jucătoare ale echipei Chimistul Râmnicu Vâlcea, viitoarea Oltchim, surorile Edit Matei şi Maria Török-Duca.