GRIPA AVIARĂ e la hotarul Vâlcii!


Verificările din exploatația comercială din Ungheni, Mureș au arătat că s-au vândut păsări din exploataţie și la Sibiu
În condițiile evoluției gripei aviare pe teritoriul României, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face următoarele precizări în legătură cu gestionarea focarelor de gripă aviară din județele Mureș şi Harghita:
„În urma verificărilor începute imediat ce a fost suspicionată boala (03.05.2021), privind trasabilitatea păsărilor intrate în exploatația comercială din localitatea Ungheni, județul Mureș, s-a constatat că, din loturile din care au provenit păsările, prin care cel mai probabil a fost introdusă boala în exploataţie, au fost distribuite păsări în 37 de județe la peste 2.500 de gospodării ale populației.
Menţionăm că, vânzarea păsărilor (pui de o zi) din loturile respective s-a făcut fără documentele prevăzute de legislaţia în vigoare privind sănătatea şi bunăstarea animalelor. La verificările privind trasabilitatea păsărilor ieşite din exploatația comercială din localitatea Ungheni, județul Mureș s-a constatat că au fost vândute păsări din exploataţie, în perioada probabilă de timp scursă de la apariția bolii, către 2.206 gospodării ale populaţiei  de pe teritoriul judeţului Mureş şi 65 de gospodării ale populaţiei  de pe teritoriul altor judeţe (Harghita, Neamţ, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Sibiu, Maramureş, Satu Mare). În urma anchetei epidemiologice a rezultat faptul că atât focarul de la exploatația comercială din localitatea Ungheni, cât şi focarele secundare au apărut din cauza comerțului cu păsări realizat prin intermediari și magazine de vânzare a păsărilor vii”.

Ce se mai poate face?

De la data suspiciunii focarului de la Ungheni până la data de 24.05.2021, au fost efectuate de către inspectorii ANSVSA/DSVSA judeţene, verificări la cele 2.206 gospodării ale populaţiei din judeţul Mureş, respectiv la cele 65 de gospodării ale populaţiei din judeţele Harghita, Neamţ, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Sibiu, Maramureş, Satu Mare. La rândul lor, mijlocitorii au comercializat pasările către gospodăriile populaţiei.
„După verificarea listelor de distribuţie, coroborat cu aplicarea măsurilor menţionate de către serviciile veterinare şi situaţia epidemiologică, ANSVSA a propus în cadrul Centrului Național de Combatere a Bolilor ca unitățile comerciale înregistrate sanitar-veterinar (magazine pui de o zi și mijlocitorii de afaceri) să poată comercializa pui de o zi proveniți din stațiile de incubație autorizate sanitar-veterinar de pe teritoriul României către gospodăriile populației. De asemenea, și puii precrescuți (zburați) în cadrul fermelor comerciale înregistrate sanitar veterinar (tip A) pot fi vânduți direct către crescătorii de păsări din exploatațiile nonprofesionale, cu respectarea prevederilor legale. ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă în aplicarea măsurilor de biosecuritate, şi a tuturor crescătorilor în anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre apariţia de îmbolnăviri şi/sau mortalități la păsări, identificarea comercianţilor ilegali şi respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul țării noastre”, se mai arată în același comunicat de presă.
La această dată, gripa aviară evoluează în 16 țări din Uniunea Europeană, precum și în Ucraina și Irlanda de Nord. Cele mai multe focare sunt în Franța (438), Polonia (327) și Germania (207), au mai informat reprezentanții ANSVSA.