Govora strânge tot mai mult legătura cu Polonia


govora1La invitaţia Ambasadorului Republicii Polone în România, E.S. Marek Szczygiel, Mihai Mateescu – primarul oraşului Băile Govora a participat la Craiova la manifestările prilejuite de comemorarea a 75 de ani de la izbucnirea Celui De-al Doilea Război Mondial şi a primirii în România a refugiaţilor polonezi.
Evenimentul a debutat cu vizitarea expoziţiei de la Muzeul de Artă din Craiova consacrate refugiaţilor polonezi în România din timpul Celui De-al Doilea Război Mondial după care, la cimitirul catolic, a avut loc o ceremonie militară cu partici­parea armatei poloneze şi depunerea de coroane. O trompetă a anunţat începutul fiecărui discurs, oficialităţile poloneze, reprezentate de Bogdan Borusewicz, mareşalul Senatului Republicii Polone, au deschis seria luărilor de cuvânt. La final, oficialii polonezi au trecut prin dreptul fiecărui mormânt, citind numele celor înmormântaţi în cimitirul catolic. La ceremonie, alături de militarii polonezi, a participat comandantul Brigăzii 2 Infanterie “Rovine”, colonelul Dorin Blaiu şi comandanţii structurilor subordonate marii unităţi craiovene, precum şi Muzica Militară a garnizoanei Craiova. Manifestările s-au încheiat cu un cocktail oferit celor prezenţi de către Ambasadorul Republicii Polone în România, prilej cu care edilul Mateescu a oferit o diplomă de excelenţă E.S. ambasadorului Marek Szczygiel.
Legătura oraşului Băile Govora cu acest eveniment este una foarte strânsă, deoarece, în perioada septembrie 1939 – martie 1944, în Băile Govora, au fost cazaţi peste 400 de refugiaţi polonezi, între care şi membri marcanţi ai Guvernului Polonez aflaţi în exil, a funcţionat şi o şcoală primară şi un gimnaziu pentru copiii refugiaţilor polonezi în Vila „Cosmescu”. Primii refugiaţi polonezi care au ajuns la Govora au fost cei din data de 23 septembrie 1939, adică 277 de persoane, atât civili cât şi militari, potrivit Serviciului Judeţean Vâlcea al Arhivelor Naţionale. Ospitalitatea govorenilor a fost una exemplară, fapt relevat într-o notă informativă a Poliţiei din 29 septembrie 1939 dar ,mai ales, mărturia maiorului polonez Pittel Francizek care lăuda condiţiile din Govora, în comparaţie cu alte tabere din judeţ. În fapt, în Vâlcea s-au organizat tabere pentru refugiaţii militari polonezi la Drăgăşani, Călimăneşti, Govora şi Ocnele Mari. Printre miniştrii care au fost primiţi la Govora împreună cu familiile lor s-au numărat cel al Finanţelor, al Comunicaţiilor, al Poştelor şi Telegrafului, de Război, subsecretarii de stat ai Justiţiei şi ai Afacerilor Interne, în total 27 de persoane, cazate în 18 camere la Vila Topârceanu.