Geniștii NATO își încheie pregătirea la „Panait Donici”


Între 12 februarie şi 23 martie, la Baza de instruire pentru EOD din Centrul de instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici”, din Râmnicu Vâlcea, se desfăşoară Cursul de neutralizare a dispozitivelor explozive improvizate – IEDD. La acesta, participă militarii care au absolvit Cursul de bază EOD, iar ceea ce învață acum vine ca o completare firească la cunoştinţele deja acumulate.
În sala de clasă, cursanţii asamblează diferite circuite electronice. Acestea se concretizează, mai apoi, într-o multitudine de sisteme de iniţiere întâlnite la dispozitivele improvizate din teatrele de operaţii.

Locotenent-colonel Cătălin Săracu: „Ceea ce încercăm noi să facem presupune să creăm o anumită cultură de securitate”

„Baza de Instruire pentru EOD este structura specializată de instrucţie care are ca obiectiv principal pregătirea, formarea şi certificarea specialiştilor EOD atât din structurile Ministerului Apărării Naţionale, cât şi din cele ale Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională. În ultimii ani, toţi militarii care au fost dislocaţi în teatrele de operaţii, indiferent de locaţia sau de specificul lor, au fost instruiţi de specialişti din cadrul Bazei de Instruire pentru EOD, fie prin modulele de pregătire pe care le-au parcurs aici, la Râmnicu Vâlcea, fie prin echipe mobile, asta însemnând că noi am trimis specialişti la structurile beneficiare.
NATO vine, în momentul de faţă, cu o abordare foarte interesantă, acest Counter-IED, contracararea dispozitivelor explozive improvizate. Abordarea aceasta se bazează pe trei piloni principali: atacul reţelei, prin care se urmăreşte desfiinţarea reţelelor IED, distrugerea dispozitivului, pilon reprezentat de specialiştii EOD, cei care efectiv se duc şi neutralizează dispozitivele amplasate, şi pregătirea forţei, care vizează absolut toate structurile şi personalul care este dislocat în teatrele de operaţii şi nu numai.
Ceea ce încercăm noi să facem, pe lângă pregătirea specifică, tehnică şi tactică, presupune să creăm o anumită cultură de securitate, adică oamenii să fie în permanenţă conştienţi de posibilele pericole, ameninţări şi să acţioneze în consecinţă, astfel încât aceste incidente să nu ducă la pierderea de vieţi omeneşti. Obiectivul primei discipline din cadrul cursului îl reprezintă aprofundarea noţiunilor teoretice referitoare la explozivii şi componentele utilizate la realizarea IED. Un alt obiectiv îl reprezintă acumularea cunoştinţelor de electronică şi exersarea abilităţilor practice pentru asamblarea unor circuite de bază utilizate în compunerea IED. Obiectivul fundamental al celei de-a doua discipline îl reprezintă dezvoltarea deprinderilor practice de lucru cu echipamentele EOD în diverse medii şi, în final, aplicarea procedurilor de neutralizare şi distrugere a IED. Complexitatea IED şi a scenariilor în care se acţionează aici creşte gradual, solicitând la maximum atât psihicul individului, cât şi abilităţile practice ale acestuia”, a declarat locotenent-colonel Cătălin Săracu, comandantul Bazei de Instruire pentru EOD în Observatorul Militar.