Generalul vâlcean Nicolae Rădescu, ULTIMA MUTARE A REGELUI: „Noi am simţit gheara bestiei roşii înfiptă în trupul ţării, aşa cum n-a simţit-o nimeni…”


Militarul din Călimănești va rămâne în istorie ca ultimul premier până la cimentarea comunismului în România
Armata îl sărbătorește, la 30 martie, pe generalul Nicolae Rădescu, omul ales de Regele Mihai să conducă ultimul Guvern cu adevărat democratic din România, în anul 1944.
Născut în 1874, la Călimănești, a urmat cursurile Şcolii de ofiţeri, pe care a absolvit-o la 1 iulie 1898. Doi ani mai târziu devine absolvent al Şcolii speciale de cavalerie, după care este avansat la gradul de locotenent. Între 1904 – 1906, studiază la Şcoala superioară de Război, iar în 1909 este avansat căpitan. Ca ofiţer adjutant în comandamentul Diviziei 1 cavalerie, a participat, în timpul celui de-Al Doilea Război Balcanic, la campania din Bulgaria (1913).
A participat la luptele din Primul Război Mondial. Se distinge la comanda de divizion din Regimentul 5 Călăraşi, în luptele de pe valea Topologului, de la Sălătruc. Maior de la 1 aprilie 1916, a fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul” clasa a III-a (Decretul Regal din 10 ianuarie 1917) „pentru vitejia şi priceperea cu care a contribuit la succesul operaţiunilor diviziei”. În 1917, este numit şef de stat major la Divizia 2 cavalerie şi la Inspectoratul Jandarmeriei (1918). La 1 aprilie 1919 este avansat la gradul de colonel.
CONTINUARE în ediția tipărită a cotidianului nostru.