Firmele de dezmembrări auto, verificate de polițiști


Săptămâna trecută, poliţiştii din Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Vâlcea, sprijiniţi de poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale şi de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, în colaborare cu reprezentanţi de la Garda Naţională de Mediu Vâlcea au acţionat pentru depistarea şi sancţionarea activităţilor ilicite din domeniul operaţiunilor cu autovehicule dezmembrate sau scoase din uz.

Primele nereguli, descoperite în Râmnic

Oamenii legii au efectuat 15 controale la societăţi comerciale de pe raza județului Vâlcea, prilej cu care au constatat două infracțiuni de „neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri”, fapte prevăzute de O.U.G. 195/2005, privind protecţia mediului. Cele două infracțiuni au fost constatate pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea.

Amenzi de aproape un miliard de lei vechi!

De asemenea, polițiștii au aplicat 29 de sancțiuni contravenţionale, în valoare de 98.200 de lei, fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor 614 kg de deşeuri periculoase. „Administratorii societăților controlate, ce au ca obiect de activitate dezmembrarea autovehiculelor scoase din uz sau comerțul de piese și accesorii auto, nu ar fi respectat prevederile legale privind depozitarea şi gestionarea deşeurilor periculoase, respectiv aceștia ar fi depozitat direct pe sol deşeuri formate din resturi de mase plastice, componente electrice şi electronice, anvelope şi uleiuri uzate”, au informat reprezentanții IPJ Vâlcea.
Acțiunea a vizat, în principal, prevenirea şi reducerea factorilor comerciali şi industriali care pot cauza un dezechilibru major şi iremediabil mediului înconjurător, prin deversarea sau scurgerea în sol de substanţe periculoase, provenite de la autovehicule scoase din uz, prin poluarea calităţii aerului ca urmare a eliminării unor substanţe chimice provenind de la acumulatorii auto prin reducerea stratului de ozon, provenind de la instalaţiile de aer condiţionat din dotarea autovehiculelor, prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniul comercializării de componente auto second hand.
• Material realizat cu sprijinul IPJ Vâlcea