Fețele referendumului pentru familie


• referendumul pentru revizuirea Constituţiei în forma adoptată de Parlament va avea loc pe 6 şi 7 octombrie, între orele 7.00 şi 21.00, pentru a asigura o consultare cât mai largă a cetăţenilor cu drept de vot • întrebarea adresată alegătorilor la referendum va fi „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, adică „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor” • pentru a fi validat, referendumul are nevoie de 30% din cei 18,9 milioane de români aflați pe liste, adică 5,67 milioane prezenți dar și de voturi valide din partea a 25% din cei aflați pe liste, adică 4,72 milioane voturi • Constantin Bănacu, primar Bărbătești: „E un vot important, indiferent de ce mai spun unii și alții… Va cântări pentru viitor!” • Doru Diaconu, primar Roșiile: „Pe cine să intereseze așa ceva? Când sunt atâtea probleme în țara asta și necazuri peste necazuri, nevoi la tot pasul… să dau atâți bani pentru ce?” • Ion Năfliu, primar Galicea: „Estimez că vom avea, aici, o prezență de 40%”

Referendumul pentru revizuirea Constituţiei în forma adoptată de Parlament va avea loc pe 6 şi 7 octombrie, între orele 7.00 şi 21.00, pentru a asigura o consultare cât mai largă a cetăţenilor cu drept de vot. Întrebarea adresată alegătorilor la referendum va fi “Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?” adică “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. Pentru a fi validat, referendumul are nevoie de 30% din cei 18,9 milioane de români aflați pe liste, adică 5,67 milioane prezenți dar și de voturi valide din partea a 25% din cei aflați pe liste, adică 4,72 milioane voturi.

Constantin Bănacu și Doru Diaconu sunt doi primari care se pregătesc, fiecare în felul lui, pentru Referendumul pentru Familie din acest week-end. Primul e convins, energic și sigur de ceea ce urmează: „Organizarea pentru referendum este ca și gata. Fiecare știe ce are de făcut și cred că vom atinge pragul pentru validare. Electoratul mai în vârstă este mereu disciplinat și serios. Sunt totuși două zile, nu doar una pentru vot și e un vot important, indiferent de ce mai spun unii și alții… Va cântări pentru viitor! Nu știu și nici nu vreau să vorbesc de ce se va întâmpla la nivel național, dacă se va sări sau nu de pragul validării. Mi-aș dori, vă dați seama, că e vorba de niște bani care s-au băgat în treaba asta”. Celălalt e apatic, dezinteresat și nesigur de ce va face sâmbătă și duminică: „Nu știu dacă va veni sau nu lumea la vot pentru acest referendum. Nici eu nu m-am hotărât dacă merg sau nu… Pe cine să intereseze așa ceva? Când sunt atâtea probleme în țara asta și necazuri peste necazuri, nevoi la tot pasul… să dau atâți bani pentru ce? Din ce-am văzut eu, nu cred că se va sări de 20% prezență la vot, adică undeva până în 500 de votanți din 2200. Și spun asta, pentru că la alegerile locale, unde miza a fost cu totul alta, am avut pe la 1.800 oameni la urne”.

 

Alexandru Dediu, Păușești-Măglași:


„Avem amenajate trei secții de vot, două la Școala din centrul localității și alta la Școala din Valea Cheii. În ceea ce privește prezența la vot, cred că oamenii vor ajunge să voteze. Au două zile la dispoziție și cred că vor găsi timp să vină și să pună ștampila”.

 

 

 

 

 

Primar Ion Năfliu, Galicea:


„Pe raza comunei noastre sunt șapte secții de vot amenajate: două la căminele culturale, iar celelalte cinci în școli. Eu cred că localnicii din Galicea își vor îndrepta pașii către secțiile de vot; sunt oameni serioși. Estimez că vom avea, aici, o prezență de 40%”.

 

 

 

 

 

 

Florin Ionescu, ales local comuna Stoilești:


„Sunt patru secții de vot în comuna Stoilești, toate amenajate în unitățile de învățământ. Oamenii cu care am vorbit au spus că vor veni la vot. Cel puțin și-au exprimat dorința de a vota. Acum, au declarat că totul ține de timpul de care dispun. Unii lucrează și sâmbătă, mai sunt ceva munci în gospodării. Cred, totuși, că în două zile vor găsi timp să sosească și la vot”.

 

 

 

Ion Nicolae, Câineni:


„Patru secții de vot sunt amenajate pe raza comunei: câte una la școlile din Câinenii Mari și Câinenii Mici, una la fosta grădiniță din Greblești și alta la Căminul Cultural din Robești. Eu am vorbit cu localnicii și nu am văzut un așa mare interes pentru acest referendum. Spun că erau alte lucruri mai importante de dezbătut. Acum, eu i-am îndemnat să vină, dar totul ține de ei. Au fost, însă, mai reticenți”.

 

 

 

 

 

Sorin Vasilache, Băile Olănești:


„Trei secții de vot sunt pe raza orașului și toate amenajate în școli. Eu cred că oamenii vor veni la vot. Cel puțin asta am constatat din cele discutate cu localnicii”.

 

 

Cum stau lucrurile exact se va ști duminică, când se va trage linie.