Eveniment dedicat Luceafărului


Marți, 15 ianuarie 2019, la Muzeul Mănăstirii Ostrov, începând cu ora 13,00, va avea loc evenimentul cultural „Eternul Eminescu”, ediția a VI-a, în contextul Zilei Culturii Naționale, organizată de Consiliul Județean Vâlcea – Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, Societatea Tinerilor Creatori și Artiști, în parteneriat cu Liceul „George Țărnea”, Casa de Cultură ”Dragoș Vrânceanu” din Băbeni și Centrul de Informare și Promovare Turistică Călimănești.
Manifestarea va debuta cu o slujbă de pomenire pentru poetul Mihai Eminescu, la Statuia reprezentând bustul său de la intrarea în Mănăstirea Ostrov, oficiată de pr. dr. Emil Rădulescu, parohia Băbeni, după care va avea loc un Pelerinaj la mănăstire și Reuniunea literară dedicată lui Mihai Eminescu, un fidel păstrător al identității sale naționale, afirmat ca geniu al spritualității neamului. Evenimentul va fi moderat de prof. Mihaela Deaconu, coordonator proiect CJCPCT Vâlcea și vor rosti alocuțiuni: prof. Alin Pavelescu, manager al CJCPCT Vâlcea, prof. dr. Dragoș Teodorescu, precum și profesori și elevi de la Liceul ”George Țărnea” Băbeni, cu binecuvântarea Maici Starețe a Mănăstirii Ostrov.
Eminescu „om deplin al culturii românești” împletește în opera sa credința profundă ortodoxă, în care s-a născut, exprimată cu o mare discreție și o conștiință limpede a menirii ziditoare pe care o are credința creștină în viața omului și în istoria umanității. La interferența dintre tradiție și romantism, Mihai Eminescu a găsit punctul unui echilibru creator, echilibru care se întrepătrunde cu această Zi a Culturii Naționale adoptată încă din anul 2010.