Eveniment de talie naţională la Teatrul Anton Pann: Spectacolul „O POVESTE CIUDATĂ CU UN CÂINE LA MIEZUL NOPŢII”


Vlad Massaci – regizorul piesei „O POVESTE CIUDATĂ CU UN CÂINE LA MIEZUL NOPŢII”

Absolvent al Academiei de Teatru şi Film (UNATC) Bucureşti (1993-1998) la clasa Cătălina Buzoianu, şi profesor asociat la UNATC Bucureşti în perioada 2003-2006, Vlad Massaci este la ora actuală unul dintre cei mai cunoscuţi regizori de teatru din România. Spectacolele sale, participante la diverse manifestări de gen, i-au adus an de an numeroase premii si invitaţii în cadrul unor workshop-uri şi festivaluri de teatru cu caracter naţional şi internaţional. Amintim aici invitaţia de la Centrul Barbican, Londra cu spectacolul Aniversarea (Festen) al teatrului Nottara, în 2011, şi participarea cu spectacole sale la Festivalul National de Teatru I.L. Caragiale.

Spectacolul „Trei femei înalte” de E. Albee a primit, în anul 1998, Premiul Criticii pentru debut. De atunci au urmat şi alte premii: 1999 – Premiul juriului pentru „Romanţioşii” de E. Rostand, la Oradea; 2000 – Premiul la Festivalul de Comedie de la Galaţi „Romanţioşii”; 2006 – Capul de regizor, Buzău pentru „Billy şchiopul” de Martin Mcdonagh; 2011 – Premiul de regie, Festivalul de Teatru Contemporan Braşov, pentru „Elling”. 

Montările sale s-au jucat cu săli arhipline pe scena celor mai cunoscute teatre din ţară şi străinătate. Amintim aici: Theater der jungen Welt, Leipzig; Teatrul Bulandra; Teatrul de Comedie; Teatrul Naţional Iaşi; Teatrul de Stat Oradea; Teatrul Act; Centrul Cultural European; Teatrul Nottara, Teatrul National Radu Stanca – Sibiu; Teatrul Dramatic Braşov; Teatrul Naţional de Operetă; Teatrul Naţional Tg. Mureş; Teatrul din Oberhausen, Germania; Teatrul din Esch şi Teatrul Naţional Luxemburg.

A regizat numeroase spectacole pe marile scene din ţară şi din afara ţării. Angstman de Hartmul El-Kourdi; Copiii Medeei de Susanne Osten; Per Lysander Euripide; Sindbad de Us Konradi; Cocoşei si puicuţe de Willy Russell; La Dallas de Oliver Bukowski; Romanţioşii de Edmond Rostand; Uşa închisă de J. Graham Reid; Trandafirii roşii de Zaharia Barsan; Lecţia de Eugene Ionesco; Acasă la tata de Mimi Brănescu; Elling de Axel Hellstenius; Fata de mătase artificială de Irmgard Keun; Dilema de Leonid Andreev; Edmond de David Mamet; Flori, fete, filme şi băieţi de Mimi Brănescu; The mercy seat de Neil LaBute; The shape of things de Neil LaBute; Roman teatral după Bulgakov; Aniversarea (Festen) de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov; Platonov de Cehov; Insula de Gellu Naum şi lista ar putea continua. La invitaţia conducerii Teatrului Anton Pann, în 2013, montează la Râmnicu Vâlcea spectacolul „O POVESTE CIUDATĂ CU UN CÂINE LA MIEZUL NOPŢII” de Simon Stephens, după romanul lui Matt Haddon.

 

 

Sâmbătă 25 ianuarie 2014, începând cu ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Anton Pann, va avea loc, în premieră naţională, spectacolul „O poveste ciudată cu un câine la miezul nopţii”, de Simon Stephens/Mark Haddon, regia Vlad Massaci.

Spectacolul pe care îl puteți vedea acum la teatrul Anton Pann, în PREMIERĂ NAȚIONALĂ, a avut premiera mondială în toamna anului 2012, la Teatrul Național din Londra. În urma succesului remarcabil, acesta a fost preluat de Appolo Theatre, unul din teatrele importante ale West End-ului londonez. Spectacolul „O poveste ciudată cu un câine la miezul nopții” a obținut șapte Premii Olivier în anul 2013, inclusiv pentru cea mai bună piesă a anului. Premiile Olivier sunt acordate, la opt categorii, pentru cele mai bune spectacole de teatru ale unui an jucate pe scenele teatrelor din Londra. 

Piesa este o adaptare a drama­turgului Simon Stephens după romanul cu același titlu al lui Mark Haddon (apărut și în traducere românească). Ea urmărește povestea unui tânăr de 15 ani, geniu al matematicii, care încearcă să descopere misterul uciderii câinelui vecinei, omorât cu o furcă de grădină. Ignorând piedicile puse de tatăl său și propriile limite fiziologice, Cristopher pornește într-o căutare care va aduce la lumină adevărul din spatele acestei crime. Din păcate, adolescentul descoperă mult mai mult decât își propusese inițial, inclusiv lucruri despre propria viață. Piesa este în același timp plină de misterul unui thriller, dar și o poveste a descoperirii de sine pentru un tânăr care trăiește la limita acceptării sociale.

Vlad Bîrzanu, Mădălina Ciotea, Reka Szasz, Amalia Huțan, Ioana Predescu, Ana Şuşca, Emilian Mârnea, Andrei Brădean şi Florin Călbăjos, ei sunt actorii pe care îi veţi vedea în acest spectacol, tineri şi foarte talentaţi.

Regia şi traducerea este realizată de VLAD MASSACI, scenografia de IRINA CHIRILĂ, mişcarea scenică de CĂTĂLINA GUBANDRU şi video/light design/sunet ANDU DUMITRESCU.