Ediţia 2018 a Cursului pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict, la final: „Curierul de Vâlcea”, gata de război!


Cea de-a 15-a ediţie a Cursului pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict s-a desfăşurat, în perioada 18-22 iunie, în garnizoanele Constanţa, Mangalia și Babadag, iar sâmbătă, 23 iunie, a avut loc și ceremonia de închidere pe dana 0 a Portului Militar Constanța.
Cursul a fost organizat de Direcţia informare şi relaţii publice a Ministerului Apărării Naţionale, cu sprijinul Statului Major al Forţelor Navale şi Statului Major al Forţelor Aeriene.
Reprezentanţii mass-media participanți la curs au dobândit, în cadrul modulului de instruire teoretică, cunoştinţe privitoare la procedurile de acreditare şi de lucru ale jurnaliştilor pe timpul operaţiilor militare, riscurile şi regulile de siguranţă şi protecţie în zonele de conflict, aspecte privind securitatea operaţională şi acordarea primului ajutor.
În cadrul modulului de instruire practică, jurnaliştii au participat la diverse antrenamente – dezvoltarea abilităţilor fizice specifice, instrucţie specifică navală şi de scufundare, tehnici de acordare a primului ajutor, tehnici de supravieţuire, cunoașterea hărţilor, a busolei, a GPS-ului şi lucrul practic cu acestea. De asemenea, au asistat la şedinţe demonstrative de tragere cu armamentul specific forţelor pentru operaţii speciale şi la exerciţii de paraşutare.
Totodată, cursanţilor le-a fost prezentată tehnica de luptă şi echipamentul din dotarea militarilor batalionului de infanterie marină, scafandrilor militari, marinarilor şi bazei aeriene, modul de acţiune în cazul atacului cu dispozitive explozive improvizate, folosirea mijloacelor de protecţie CBRN, trecerea prin suprafeţe de teren incendiate, precum şi modul de comportare pe timpul executării unei misiuni specifice zonelor de conflict.
Cursul a pregătit, din anul 2004 şi până în prezent, 278 de jurnaliști.
Curierul de Vâlcea mulțumește public pentru colaborarea care a făcut posibil ca redactorul Marius Ciutacu (foto, în dreapta imaginii) să fie printre participanți și absolvenți domnilor căpitan Radu Mihai Alexandru, locotenent colonel Sorin Pancu, locotenent colonel Florentin Duman, locotenent colonel Cristian Arinton și locotenent colonel Iulian Trușcă. Fără necondiționata și sincera lor deschidere față de ziarul și cititorii noștri nu s-ar fi ajuns aici.
„A fost săptămâna cea mai intensă din viața mea de jurnalist. Respectul și recunoștința mea pentru organizatori și gazdele constănțene care au fost la superlativ absolut pe întreaga durata a cursului: generalul de flotilă aeriană Vasile Toader, amiralilor Daniel Căpățână și Valentin Iacoblev, comandorului Marian Ioan, fregata Ferdinand I, lt. Col Dumitru Todosiuc , lt. Col Marius Gheorghescu de la Regimentul 307 de Infanterie Marină și lt. colonelui Cornel Pavel, purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale Române .
O plecăciune specială pentru incredibilii băieți de la Grupul Naval pentru Operațiuni Speciale a căror perfuzie de patriotism și curaj mă va urmări toată viața și de a căror prietenie voi face totul să fiu demn. Pentru Mike și Dan – o veșnică datorie de admirație, recunoștință și respect! Semper fi!” – Marius Ciutacu, redactor Curierul de Vâlcea.