Duminică, la Zalău, Vâlcea forțează revenirea pe primul loc în Liga Florilor


• CSM București s-a instalat pe primul loc după ce, în prologul etapei, a obținut o victorie chinuită cu Dunărea Brăila
Liga Florilor de handbal feminin propune microbiștilor, la sfârșitul acestei săptămâni, cinci meciuri din etapa a XVII-a. SCM Râmnicu Vâlcea, echipă care s-a aflat pe primul loc al clasamentului în cea mai mare parte din acest sezon, a pierdut, temporar, șefia întrecerii după ce, în primul joc al acestei etape, disputat marți, CSM București s-a impus chinuit, pe teren propriu, în fața Dunării Brăila. Acum, după un meci mai mult jucat decât Vâlcea, Bucureștiul a egalat echipa noastră la puncte (fiecare ajungând la «cota» 45), trupa din Capitală beneficiind însă de avantajul golaverajului superior (+118, față de +78 cât are SCM).

Tadici vs. Pera

În aceste condiții, formația râmniceană este obligată să obțină un rezultat pozitiv în meciul pe care îl va disputa duminică, 24 februarie, cu începere de la ora 17.30, pe terenul ardelencelor de la HC Zalău. Meciul se anunță unul cât se poate de spectaculos atât prin prisma obiectivelor ambițioase pe care cele două formații le au de îndeplinit în acest sezon, cât și prin aceea că antrenorii principali ai celor două adversare de duminică, Gheorghe Tadici de la Zalău și Florentin Pera de la SCM, sunt foarte buni tacticieni și fini cunoscători ai fenomenului handbalistic. De altfel, întâlnirea de duminică poate însemna, pe lângă evidentul duel din teren al celor două echipe, și un veritabil duel al antrenorilor, din care tehnicienii aflați la început de drum în această carieră vor avea multe lucruri utile de învățat.
Înaintea meciului de duminică, cele două formații ocupă poziții simțitor diferite în clasament, însă este de punctat faptul că ambele se află poziționate în prima jumătate. SCM Râmnicu Vâlcea (cu 45 de puncte, maximul posibil după cele cincisprezece meciuri disputate) se află pe poziția a doua, le egalitate de puncte cu noul lider, CSM București. De partea cealaltă, HC Zalău se află pe poziția a șaptea (cu o «zestre» de 20 de puncte), însă gruparea ardeleană se află la numai șase puncte în urma echipei de pe locul al treilea, Măgura Cisnădie. Prin prisma tuturor acestor considerente, este evident că ambele echipe vor evolua doar la victorie în meciul de duminică, acesta fiind singurul rezultat care o poate avantaja în mod clar pe oricare dintre cele două combatante.

Bucureștiul tremură când joacă acasă

Întrecerea feminină românească de elită își consumă, pe parcursul a două zile – sâmbătă și duminică, doar cinci jocuri. Cel de-al șaselea, dintre CSM București și HC Dunărea Brăila, s-a disputat marți, 19 februarie, oficialii grupării din Capitală solicitând Federației Române de Handbal disputarea în avans a acestei întâlniri prin prisma programului aglomerat pe care campioana României îl are de parcurs în cupele europene.
Deși trupa din Capitală pornea mare favorită pentru obținerea unei victorii facile în fața «codașei» Dunărea Brăila, oaspetele s-au motivat foarte bine și au fost la un pas de a pleca neînvinse din fief-ul campioanei en-titre. Asemenea Gloriei Buzău, care, la începutul acestui an, a fost foarte aproape de a izbuti o remiză pe terenul bucureștencelor, și Brăila putea încurca Bucureștiul și, implicit, ajuta foarte mult Vâlcea în lupta pentru titlul de campioană. Bucureștencele și-au demonstrat totuși plusul evident de valoare și experiență și au apăsat pedala de accelerație când a fost nevoie urgentă pentru o victorie chinuită, dar salvatoare, scor final 25-23 (15-12 la pauză).
Încă o dată s-a văzut că CSM București, campioană en-titre a României, este mai vulnerabilă pe propriul teren decât în deplasare. Pe lângă meciurile chinuite pe care le-au avut anul acesta cu Gloria Buzău și Dunărea Brăila, handbalistele din Capitală au avut și în partea de final a anului trecut, în turul campionatului, unele meciuri mai puțin reușite. De altfel și singura înfrângere din acest sezon, contra Sport Club Municipal Râmnicu Vâlcea, a fost suferită de echipa campioană tot pe teren propriu.