Duminică, 3.000 de vâlceni au fost prezenți la sfințirea Catedralei Naționale


• surse din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului vorbesc de circa 60 de autocare care au luat drumul Capitalei pentru marele eveniment care a deschis Săptămâna Centenarului
Aproximativ 60 de autocare cu credincioși vâlceni din cadrul tuturor celor patru protoierii ale Arhiepiscopiei Râmnicului au ajuns la București pentru cel mai mare eveniment al lunii noiembrie. În total, circa 3.000 de vâlceni au fost martorii sfințirii într-un pelerinaj istoric organizat de către Arhiepiscopie.
Seria evenimentelor a pornit vineri, 23 noiembrie 2018, la ora 12.45, la Catedrala Patriarhală, când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a întâmpinat pe Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, însoţit de o delegație a Patriarhiei Ecumenice, precum şi delegația Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patras.
A continuat sâmbătă, la ora 16.30, când racla purtând Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și racla cu un fragment din moaştele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina au fost așezate spre închinare în pridvorul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (Calea 13 septembrie, nr. 4-60). Tot sâmbătă, de la ora 17.00, s-a ținut și Slujba de pomenire a Eroilor români, săvârșită în Catedrala Naţională de către Patriarhul României împreună cu alți ierarhi, iar de la ora 18.00, în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, a fost săvârșită Slujba de Priveghere închinată Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina și Sfântului Mare Mucenic Mercurie.
Duminică, la ora 8.00, a fost săvârşită Slujba Acatistului Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina în Catedrala Națională, urmată, de la ora 9.00, de Slujba de Sfințire a Altarului Catedralei Naționale. La sfârşitul slujbei a fost citit Actul de sfințire.
Sfânta Liturghie a început la ora 10.30, în interiorul Catedralei Naționale, și a fost urmată prin depunerea, de la ora 13.00, a raclei cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României și racla cu moaştele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naționale pentru a fi cinstite de către credincioși, după închinarea acestora în Sfântul Altar au culminat momentul special, iar duminică seara, începând cu ora 18.30, a avut loc un Concert extraordinar, la Sala Palatului, organizat de Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române, cu participarea Grupului psaltic „Tronos”, a Orchestrei reprezentative a Armatei Române și a Orchestrei Naționale „Lăutarii din Chișinău”.