Doi vâlceni promiteau locuri de muncă inexistente în străinătate


Reprezentanţii unei societăţi comerciale care se ocupă cu recrutarea personalului pentru diferite locuri de muncă au postat pe internet, în perioada mai – august 2012, diverse oferte de locuri de muncă inexistente în străinătate, promiţând salarii foarte avantajoase. Persoanele interesate erau chemate în municipiul Râmnicu Vâlcea pentru efectuarea analizelor medicale necesare. Aceste anunţuri au avut ca rezultat inducerea în eroare a peste 150 de persoane care îşi doreau un loc de muncă mai bine remunerat în străinătate. Reprezentanţii firmei care comiteau aceste înşelătorii au ambii 32 de ani, sunt din municipiul Râmnicu Vâlcea şi se numesc R.G. şi D.P. .

Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la acţiunile celor două persoane, astfel că, până în prezent, s-a reuşit probarea activităţii infracţionale a celor doi cu sprijinul Direcţiei Judeţene de Informaţii Vâlcea. În urma cercetărilor întreprinse, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor au stabilit că cei doi încasau de la fiecare doritor al unui loc de muncă suma de 300 lei pentru efectuarea fişei medicale, precum şi o altă sumă, tot de 300 lei pentru întocmirea dosarului de angajare. Ulterior, persoanele care ar fi trebuit să beneficieze de posibilitatea obţinerii unei astfel de slujbe erau amăgite cu diferite pretexte care duceau la amânarea plecării în străinătate.

Pentru completarea probatoriului, la data de 22 august, oamenii legii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Vâlcea, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea au pus în executare trei autorizaţii de percheziţie domiciliară, fiind ridicate înscrisuri din care rezultă că peste 150 de persoane au depus documente la cei doi suspecţi pentru medierea obţinerii unui loc de muncă în străinătate. La finalizarea acestor investigaţii, cele două persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune.

În urma probelor administrate şi a audierilor efectuate, organele de cercetare penală din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea – Serviciul de Investigarea Fraudelor au dispus reţinerea pentru 24 ore a lui R. G., acesta fiind prezentat în cursul zilei de ieri Judecătoriei Râmnicu Vâlcea cu propunere de arestare preventivă. În acest caz, cercetările vor continua şi în perioada următoare pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, a tuturor persoanelor prejudiciate, precum şi a sumei de bani pe care şi-au însuşit-o în mod ilegal cei doi infractori.