Direcţia Agricolă a făcut public bilanţul însămânţărilor de toamnă


BADELE_FLOREL• s-au însămânţat 6050 ha de grâu dintr-o suprafaţă totală prognozată de 7800 ha • triticalele au fost însămânţate pe o suprafaţă de 350 ha din cele 450 prognozate iar orzul a fost însămânţat pe întreaga suprafaţă prognozata de 400 ha • arăturile de toamnă s-au putut realiza numai pe 8000 ha din cele 45 000 ha prognozate
 

Un comunicat oficial de presă al Direcţiei Agricole dă o dimensiune cât de cât precisă asupra efectelor dezas­tru­oase avute de secetă asupra economiei vâlcene. Redăm integral concluziile spe­cialiştilor din subordinea directorului Florel Bădele (foto): „Se cunoaşte că, indiferent dacă suprafeţele respective sunt destinate însămânţărilor de toamnă sau celor de primăvară, arătura este cu atât mai eficientă, cu cât se efectuează toamna.

Prin această lucrare, se realizează afânarea şi aerarea puternică a solului pe adâncimea respectivă, ceea ce duce la îmbunătăţirea stării, hidro – fizice şi de aeraţie a acestuia, condiţie necesară acti­vităţii tuturor factorilor care mijlocesc trans­formarea materiei organice şi anor­ga­nice din sol în forme accesibile plan­telor. Totodată, prin arătură se creează condiţii favorabile pentru executarea altor lucrări ale solului, de la pregătirea patului germinativ până inclusiv la recoltare.

Prin arătură, se încorporează şi se amestecă în sol resturile vegetale si îngrăşămintele organice. Se măreşte capacitatea de primire şi înmagazinare a apei, mai ales din precipitaţiile din toamnă şi iarnă. De asemenea, creşte şi capacitatea de aerare a solului. Datorită răsturnării brazdelor, prin arătură se distrug o mare parte din buruieni. Foarte multe seminţe de buruieni sunt forţate să germineze mai repede, iar restul seminţelor se introduc în straturile mai adânci, de unde nu mai pot germina. Din straturile mai adânci, se aduc la suprafaţă o serie de larve, dăunători, care sunt distruşi la suprafaţa solului.

Seceta din acest an a diminuat considerabil recoltele agricultorilor vâlceni. Efectele ei s-au răsfrânt şi asupra culturilor viitoare, arăturile de toamnă şi însămânţările fiind condiţionate de căderea precipitaţiilor.

Puţinele ploi căzute în ultima perioadă au realizat umiditatea minimă necesară efectuării arăturilor. Dar aceste ploi au revigorat şi buruienile. Cantitatea mare de masă vegetală din mirişte şi din tulpinile diferitelor culturi, alături de buruieni, constituie o importantă materie organică pentru sol. Este indicat ca arăturile de toamnă să se efectueze concomitent cu lucrările pentru înfiinţarea culturilor de toamnă pentru a nu întârzia şi a ajunge în pragul iernii, cu timp nefavorabil pentru lucrări în câmp. Cu cât arăturile se efectuează mai timpuriu, înainte de sosirea iernii, cu atât au calitatea mai bună din punct de vedere agrotehnic. În terenul lucrat, masa vegetală incorporată în sol se descompune de două ori mai repede şi furnizează humusul şi elementele nutritive necesare plantelor.

Direcţia Agricolă insistă pentru executarea arăturilor de toamnă, acum când condiţiile sunt mai bune fiindcă primăvara, timpuriu, nu avem întotdeauna posibilitatea executării unor astfel de lucrări de calitate. Astfel, s-au însămânţat 6050 ha de grâu dintr-o suprafaţă totală prognozata de 7800 ha. Triticalele au fost însămânţate pe o suprafaţă de 350 ha din cele 450 prognozate. Orzul a fost însămânţat pe întreaga suprafaţă prognozată de 400 ha.

Şi pe această cale, Direcţia pentru Agricultură Vâlcea, recomandă producătorilor agricoli să însămânţeze grâu, chiar dacă perioada optimă de însămânţare a fost depăşită. Argumentul pentru care se face recomandarea este acela că grâul are cea mai lungă perioadă de înfrăţire şi creştere în lunile din an cu cele mai bogate precipitaţii. În condiţiile în care şi anul viitor va fi un an secetos, cultura grâului va fi mai avantajoasă decât cultura porumbului, din punct de vedere economic. Având în atenţie realizarea însămânţărilor de toamnă, agricultorii vâlceni nu au putut executa arături de toamna decât pe 8000 ha din cele 45 000 ha prognozate.”