Dinozaurii, senzația anului la Muzeul de Istorie Vâlcea!


• de la vernisajul de marți, 16 mai, și până vineri, aproape o mie de bilete au fost vândute pentru această expoziție

Ideea aducerii unei expoziții dedicate dinozaurilor se dovedește a fi una extrem de profitabilă pentru Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu”. Potrivit spuselor inițiatorului proiectului, muzeograful Carol Terteci, expoziția a avut și are un succes mult peste medie: „Pe lângă faptul că ne apropiem de o mie de bilete vândute în numai două săptămâni de la vernisaj, cel puțin la fel de îmbucurător este vâlva care s-a creat și atenția pe care am reușit s-o canalizăm spre instituția noastră. Ne-am convins de acest lucru în momentul în care împreună cu ceilalți colegi de la Istorie am mers prin școli și grădinițe să promovăm evenimentul și lumea era extrem de interesată. Este, fără îndoială, cea mai de succes expoziție pe care am adus-o de la începutul anului și cea mai profitabilă… Sper, din tot sufletul, să menținem ritmul acesta până la final, adică pe 1 august!”.
Expoziţia se adresează în primul rând publicului tânăr şi foarte tânăr deoarece prezintă într-o manieră atractivă, dar şi ştiinţifică replici în mărime naturală ale ultimilor dinozauri care au trăit în Transilvania, acum aproximativ 70 de milioane de ani, într-o zonă cu un aspect al terenului mult diferit faţă de astăzi. Prin urmare, expoziţia prezintă nu doar replicile acestor animale fascinante, cât şi o reconstituire a mediului de viaţă, informaţii şi imagini cu siturile din România unde s-au descoperit oase şi ouă fosilizate şi, bineîn­ţe­les, alte informaţii ce vor ajuta vizi­tatorul să aibă parte de o expe­ri­enţă atât educativă, cât şi atractivă.
Sunt expuşi patru dinozauri (Magyarosaurus dacus, Elopterix nopcsai, Struthiosaurus transsylva­nicus, Ornithocheirus sp.) cu elemente de decor, dar va exista şi un ou-punct foto unde doritorii îşi pot face fotografii din ipostaza unui pui de dinozaur.
Reconstituirile sunt făcute pe baza oaselor colectate din situri din Transilvania, mai ales din judeţele Hunedoara şi Alba, iar descoperirile respective se bucură de o faimă internaţională fiind prezentate în tratatele de paleontologie de referinţă precum şi în filmele documentare difuzate de canale cu o bună reputaţie.