Despre medicul de familie


• opinii vizavi de propunerile domnului Remus Grigorescu, consilier județean, făcute în „Curierul de Vâlcea”

În ediția de luni, 7 martie 2016, a cotidianului nostru, într-un articol publicat sub titlul „Opinia unui consilier județean: Avem nevoie de dispensare medicale inter-conectate”, Remus Grigorescu a transmis un punct de vedere legat de posibilitățile de îmbunătățire ale sistemului medical vâlcean. Pe această temă, cunoscutul medic Radu Dobrescu (despre care ați aflat în dese rânduri din paginile publicației noastre) ne-a transmis, la rândul său, un punct de vedere. Mai jos, redăm informațiile pe care ni le-a transmis reputatul medic.

„Ca medic, care timp de 35 de ani am lucrat în Germania în specialitate, am spus întotdeauna – și repet – că mă simt jignit de afirmația unor „organizatori de sănătate” care susțin ca sistemul romanesc actual ar fi inspirat din cel german, inițiat de Bismarck. Ei bine, nu se poate, sub nicio formă, compara măcar ceva din Germania cu această cacealma de organizare sanitară din România, care este cu mult sub nivelul și celei dinainte de 1989. Afirm acest lucru întrucât în acele timpuri, mulți ani, am avut chiar un rol important în sistemul de organizare sanitară.
Dar, să ne întoarcem la starea actuală a sistemului sanitar românesc. Ținând cont că, în prezent, cea mai importantă structură de sănătate este medicina de familie, propun să facem o comparație a celei românești cu cea din Germania. În momentul în care în Germania primești de la Casa de asigurări de sănătate acreditarea medic de familie ești obligat a semna și o declarație prin care recunoști că nu consumi droguri, nu ești dependent de alcool și că vei participa la asistența sanitară a populației 24 din 24 de ore. Adică ești zi și noapte în serviciul public sanitar. Să explic modul cum este organizată asistența non-stop. Medicul de familie este OBLIGAT să fie găsibil de toți asigurații pe care îi are în evidență, zilnic, între orele 8.00 -20.00, la cabinet sau acasă, cu excepția zilei de miercuri, până la ora 14.00 În zilele de sâmbătă și de duminică, se organizează servicii de gardă. Conform unei planificări lunare, TOȚI MEDICII DE FAMILIE sunt obligați să efectueze vizite la domiciliul celor ce solicită ajutor medical și care nu se pot deplasa sau au urgențe. Medicii efectuează aceste vizite având la dispoziție o mașina de la stația de salvare și un șofer ce posedă și cunoștințe de prim ajutor sanitar. Concret, solicitantul dă telefon la stația de salvare anunțând urgența respectivă. În funcție de gravitatea situației bolnavului, dispecerul, foarte bine informat, este obligat să trimită la domiciliul solicitantului o salvare cu medic de reanimare (bunăoară, în cazul unei suspiciuni de infarct de miocard sau accident vascular cerebral, când timpul de reacție al salvatorului este de maximă importanță). Când este vorba de o colică, o durere oarecare, o răceală sau de alte afecțiuni curente, salvarea îl solicită pe medicul de familie de gardă, care efectuează vizita, administrează pacientului un calmant, prescrie o rețetă etc. În cazuri mai grave, solicită o salvare pentru a transporta bolnavul la spital. Pentru fiecare din cazurile acestea, medicul este plătit special, pentru vizită la domiciliu sau în sistemul de remunerare similar medicilor de gardă din spital. În acest fel, cel puțin 80% din cazurile ce se adresează direct spitalului pot fi rezolvate ambulatoriu.
Obligația tuturor medicilor de familie de a asigura garda, la fel ca și obligația asigurării celor 12 ore de continuitate a cabinetului, atrage după sine, în caz de abateri și sancțiuni ce pot fi, uneori, foarte grave, cu retragerea atestării de medic de familie.
Dacă comparăm felul în care lucrează un medic în Germania și unul în România, după cum vedeți diferența este astronomică. În acest caz, se pune, desigur, întrebarea de partea cui ne situăm, a bolnavului sau a medicului. Îi las pe stimații cititori să decidă.”
Radu Dobrescu