Derby-ul Olteniei la handbal feminin se joacă pe viață și pe moarte


• HCM Râmnicu Vâlcea – SCM Craiova, duminică, de la ora 11.00


Fără puncte după primele șase etape ale Ligii Naționale și ajunse pe un îngrijorător ultim loc al clasamentului, jucătoarele de la Handbal Club Municipal Râmnicu Vâlcea au o nouă șansă de a sparge „gheața” ce pare că a „troienit” lumea handbalului vâlcean după dispariția Oltchimului. Adversarul care va poposi duminică în Sala Sporturilor „Traian” din Râmnicu Vâlcea nu este unul de speriat pentru jucătoarele vâlcene, pregătite de antrenoarele Maria Török-Duca și Mia Rădoi, SCM Craiova având un debut de campionat aproape la fel de modest precum gruparea râmniceană (doljencele ocupă doar locul nouă, cu numai trei puncte câștigate).


Noul parchet din Sala Sporturilor este pregătit pentru competiții


Deși se părea că partida dintre HCM și SCM va fi reprogramată sau „mutată” într-o altă sală din Râmnic, iată că, în cele din urmă, oficialii clubului vâlcean și inspectorii Direcției Județene pentru Sport și Tineret au considerat că lacul care a fost aplicat pe noul parchet al polivalentei râmnicene se va usca până la ora partidei din etapa VII-a a Ligii Naţionale. Astfel, întâlnirea dintre cele două formaţii din Oltenia se va putea disputa la data stabilită iniţial, adică duminică, 3 noiembrie, cu începere de la ora 11.00. De asemenea, mai trebuie amintit şi faptul că, spre deosebire de ultimele etape, meciul de handbal nu se va mai disputa la aceeaşi oră cu cel de fotbal din Zăvoi, astfel încât iubitorii sportului din judeţul nostru vor putea urmări, din tribune, atât partida de fotbal, cât şi cea de handbal.


Maria Török: „Trebuie să spargem gheaţa”


Înaintea dificilei întâlniri de duminică, antrenorul principal de la HC Municipal Râmnicu Vâlcea, Maria Török-Duca, a declarat că îşi doreşte din tot sufletul ca jucătoarele pe care le pregăteşte să obţină primul succes din actuala ediţie de campionat (de altfel prima din istoria formaţiei vâlcene) şi să acumuleze astfel cele dintâi trei puncte în clasament. „Craiova are o echipă bună. Au un lot omogen, sunt handbaliste care joacă de ceva timp împreună. Nu ne va fi deloc uşor. Noi putem spune că avem un mic avantaj moral, fiindcă le-am învins la Memorialul „Constantin Tită”, însă acum marea diferenţă este că se joacă pe puncte. Vrem să jucăm foarte bine şi să spargem gheaţa. Îmi doresc ca publicul să vină într-un număr cât mai mare la sală şi să le încurajeze pe jucătoarele noastre”.


Înaintea meciului cu SCM Craiova, formaţia vâlceană a transferat o jucătoare de naţională


Chiar dacă a fost accidentată, o jucătoare care a câştigat mai multe trofee alături de Oltchim Râmnicu Vâlcea şi a făcut parte din lotul naţionalei României a ales să semneze un contract valabil până în vară (având posibilitatea de prelungire) cu HCM Râmnicu Vâlcea. Este vorba despre Clara Vădineanu, un talentat inter-stânga de 27 ani. Refăcută după intervenţia chirurgicală suferită la ligamente, Vădineanu a ales să dea curs invitaţiei de a se alătura grupului de la Vâlcea, chiar dacă avea şi alte oferte. Dacă jucătoarea îşi va reveni la capacitate maximă în viitorul apropiat, nu este deloc exclus ca selecţionerul Gheroghe Tadici să apeleze la serviciile acesteia în angrenajul echipei naţionale şi astfel judeţul nostru să ofere din nou handbaliste pentru selecţionata tricoloră.

Referitor la acest transfer de răsunet în lumea handbalului vâlcean, preşedintele HCM, Toma Pleşa, ne-a declarat: „Clara Vădineanu este o handbalistă care a evoluat pentru echipa naţională şi pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea. Ştiu că i-a fost greu să aleagă pentru că a avut mai multe oferte, dar cred că a ales cu sufletul. Ea a semnat cu HCM până în vară, cu o clauză de prelungire a contractului. Vine după o accidentare şi după o pauză competiţională de şase luni. Ne vom baza cu adevărat pe serviciile ei începând cu luna ianuarie, atunci când se va relua campionatul intern. Însă, cred că e posibil ca ea să se afle pe teren şi duminică, în meciul cu SCM Craiova”.


Programul etapei a VII-a


Vineri, 1 noiembrie (ora 16.45)

Dunărea Brăila – CSM Cetate Deva

Vineri, 1 noiembrie (ora 18.15)

CSM Bucureşti – HCM Roman

Duminică, 3 noiembrie (ora 11.00)

HCM Râmnicu Vâlcea – SCM Craiova

CSM Ploieşti – Corona Braşov

Miercuri, 6 noiembrie (ora 16.00)

HCM Baia Mare – HC Zalău

Joi, 31 octombrie (ora 17.00)

U. Neptun Constanţa – U. Jolidon Cluj

*disputat după închiderea ediţiei


Clasament Liga Naţională


Echipă                           M      V       E       Π       Golv.          P

1.HCM Baia Mare           6        6        0        0        171-131      18p

2.Corona Braşov            6        5        0        1        186-153      15p

3.HCM Roman               6        5        0        1        152-126      15p

4.HC Zalău                   6        4        0        2        140-118      12p

5.HC Dunărea Brăila       6        4        0        2        143-130      12p

6.CSM Bucureşti            6        4        0        2        161-150      12p

7.U. Jolidon Cluj            6        4        0        2        166-164      12p

8.CSM Cetate Deva        6        1        1        4        151-149      4p

9.SCM Craiova              6        1        1        4        123-146      3p**

10.CSM Ploieşti             6        1        0        5        136-182      3p

11.Neptun Constanţa     6        0        0        6        136-175      0p

12.HCM Rm. Vâlcea        6        0        0        6        135-176      0p

*primele şase echipe se califică în play-off, iar ultimele şase în play-out

**echipă penalizată cu un punct