Du-te la...
Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

19 februarie 2020

Declarație de presă: Azi vorbim despre gunoaie…


Mai exact (bănuiesc că vă gândeați la altceva), să discutăm despre Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Vâlcea (SMID). Vreau să cunoască toata lumea de ce județul Vâlcea este acoperit de gunoaie,  iar cetățenii, și așa sărăciți la maximum de politica PSD-istă, plătesc sume astronomice pentru serviciul de salubrizare. Să discutăm despre modul în care PSD, care deși a condus, în diverse majorități,   30 de ani CJ Vâlcea cu o întrerupere de doar un an (2015), nu a fost în stare să ducă la bun sfârșit un proiect vital pentru cetățenii județului Vâlcea. În anul 2007 a fost inițiat un proiect, pe bani europeni, care avea drept obiectiv închiderea vechilor gropi de gunoi din județ și crearea unei infrastructuri moderne pentru  gestionarea deșeurilor în județul Vâlcea. Totul pe bani europeni.
Proiectul a fost inițiat pe POS Mediu 2007-2013 și continuat pe POIM 2014-2020. Continuat este mult spus pentru că de fapt conducerea PSD-istă a județului nu a fost interesată de a finaliza acest proiect.  Nici nu aveam speranțe!  Motivele sunt simple : nici nu se pricep și nici nu vor să o facă!  Nu se pricep pentru că ,,au școala la barieră”.  Nu vor pentru că se finanțează din bani europeni!  După estimările mele, proiectul este undeva la mai puțin de jumătate realizat și timpul de finalizare s-a scurs.  Nu avem decât două stații de sortare a deșeurilor și niște mașini care ruginesc în parcare. Groapa de gunoi de la Roești este la stadiul de idee, iar celelalte facilitați sunt slogane în campania PSD. Lipsa infrastructurii pune Asociația de Salubrizare din județ în imposibilitatea de a încredința serviciul unei firme specializate. De fapt totul este haos, deoarece primarii încearcă individual să rezolve problema ceea ce face ca prețul serviciului de salubrizare să fie de 3-4 ori mai scump decât în județele în care conducerea CJ și-a făcut treaba. Problema este acutizată și de refuzul conducerii Râmnicului de a permite folosirea gropii de gunoi de la Fețeni. Viitorul arată rău în acest domeniu: nu se întrevede finalizarea infrastructurii în următorii 2-3  ani și gunoiul menajer din județ trebuie transportat la distanțe mari; lipsa infrastructurii va împiedica structura asociativă să organizeze ,,corect” serviciul de salubrizare; lipsa serviciului județean de salubrizare va forța primăriile să acționeze independent pentru rezolvarea problemei; prețul mare al serviciilor de salubrizare va determina cetățenii să renunțe la contracte și de aici presiunea în cerc vicios pe acesta.
Toate aceste realități vor face ca, în viitor, Vâlcea să fie acoperită de și mai multe gunoaie, iar prețul plătit de cetățeni pentru serviciul de salubrizare să devină insuportabil. Acestea sunt doar o parte din ,,beneficiile” cetățenilor din județul Vâlcea care s-au lăsat păcăliți de PSD în fiecare iunie din anii 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012 și 2016 la alegerile locale din județul Vâlcea.
P.S.: Am scris toți anii alegerilor locale pentru a sublinia dimensiunile păcălelii PSD-iste.
deputat Cristian Buican, președinte PNL Vâlcea

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Politică și Administrație