PNȚCD a dat startul precampaniei electorale


• liderul formațiunii județene, Ioan Iordăchescu, a prezentat candidații pentru funcția de primar din comunele Olanu, Crețeni și Runcu

Marți, 1 martie, la sediul Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat din Râmnicu Vâlcea s-a desfășurat conferința de presă care a marcat debutul pre-campaniei electorale pentru această formațiune cu mare tradiție pe scena politică românească. În prezența președintelui filialei Vâlcea a PNȚCD – Ioan Iordăchescu, dar și a vicepreședintelui – scriitorul Ilorian Păunoiu, electoratul din județul nostru a fost informat cu privire la temele de campanie pe care această formațiune politică le va aborda în perioada imediat următoare.

Reînvierea satului vâlcean și dezvoltarea fermelor mici și mijlocii – principii de bază pentru PNȚCD

Conform spuselor președintelui Iordăchescu, formațiunea politică pe care o conduce la nivel județean își propune să câștige simpatia alegătorilor prin prezentarea unor teme profund ancorate în doctrina PNȚCD. Astfel, pentru mediul rural, țărăniștii din Vâlcea își propun reînvierea satelor, cât și dezvoltarea fezabilă a fermelor mici și mijlocii. Pentru Râmnic, țărăniștii doresc integrarea orașului în circuitul economic național și redarea demnității locuitorilor săi în țară.
„Avem un județ îmbătrânit și fără prea multe perspective economice. Avem oameni corupți care candidează pentru a treia sau a patra oară și tot mai vor funcții. Dacă vrem să schimbăm ceva în acest județ, trebuie ca oamenii să acorde șansa unor candidați noi, precum cei ai noștri, asupra cărora nu planează suspiciuni de corupție. Vrem să intrăm în consiliile locale, municipale și cel județean. Lipsa PNȚCD atât din Parlamentul României, cât și din CL/CJ s-a văzut în ultimii 10-15 ani de zile. Este nevoie de oameni care să dea un suflu nou. Să salveze satul româ­nesc prin inițiativă și prin dorința de a face ceva constructiv pentru comunitățile din care vin. Temele de campanie al PNCȚD sunt satul românesc și perspectivele sale de dezvoltare prin atragerea tinerilor și încura­ja­rea lor pentru dezvoltarea fermelor mici și mij­locii. Pentru municipiu, ne propunem rea­du­cerea Râmnicului în atenția circuitului eco­no­mic național și redarea demnității râmni­cea­nului în țară. Corupția care a decapitat atâția politicieni din județul nostru sper că a ­ară­tat alegătorilor că nu trebuie să mai vo­teze astfel de oameni. Ne cunoaște o țară și o Europă vizavi de minciuna în care râm­ni­ce­nii trăiesc. Trebuie ca râmnicenii să fie mândri de orașul în care trăiesc, iar consilierul local nu trebuie să fie un derbedeu, ci acea per­soa­nă care să reprezinte interesul cetățea­nu­lui!”, a declarat președintele PNȚCD Vâlcea.

Lichelele și traseiștii politici, aspru condamnați de țărăniștii vâlceni

Și dacă tot sunt la modă „transferurile” politice în această perioadă, președintele Ioan Iordăchescu le-a transmis un mesaj foarte ferm celor care ar dori să vină în PNCȚD doar din interes. „Partidul nostru nu dorește oameni care își urmăresc interesele personale. Nu vrem lichele și traseiști politici în rândurile noastre. Cu atât mai mult, asigurăm electoratul că nu vom lăsa astfel de oameni să candideze pentru funcții publice de pe listele noastre. Dacă oamenii vor continua să voteze partide înființate ieri și desființate mâine, atunci își merită soarta. PNȚCD nu va pune lichele pe listele electorale. Cinci candidați de primari dacă vom avea în tot județul, atunci vă asigur că acei cinci vor fi oameni de reală valoare! Vor fi oameni despre care putem spune cu certitudine că rămân țărăniști până la moarte”, a conchis președintele Iordăchescu.

La Olanu, Crețeni și Runcu, PNȚCD mizează pe trei oameni îndrăzneți

Tot în cadrul acestei conferințe de presă, PNȚCD și-a prezentat candidații desemnați pentru funcția de primar în comunele Olanu, Crețeni și Runcu. În rândurile următoare, în această ordine, vom reda declarațiile susți­nute de aceștia în cadrul conferinței de presă.

Ion Pârcălăbelu – inginer, candidatul care vrea să schimbe fața comunei Olanu

„Lucrurile în comuna Olanu nu merg tocmai bine. Dar am convingerea că ele se pot redresa. Dar cum se pot redresa? Numai cu efort, gândire și muncă. Mă gândeam că, într-o situație viitoare, dacă oamenii vor înțelege că lucrurile trebuie să meargă altfel, noi. țărăniștii, vom fi cei care le vom putea face să meargă. Trebuie să avem alternative din care să putem produce valoare adăugată. Primarii din multe localități sunt dezinteresați de a concepe proiecte europene și a aduce bani în bugetul local. Primarul, în loc să fie executiv, se transformă în legislativ. Ceea ce spune primarul, face consiliul. Noi, cei din PNȚCD, trebuie să facem front comun. Numai unirea ne dă putere și trebuie să fim toți la un loc pentru a face ceva! Cum spunea un înaintaș țărănist, noi putem negocia orice, numai principiile nu le putem negocia. În România, s-a distrus tot, dar nu s-a pus nimic în loc. Tot timpul ni se spune că nu sunt bani. Dar de ce nu sunt bani? Nu mai avem nici forță de muncă! Tinerii noștri pleacă afară, cine mai rămâne să muncească în țară? (…) Eu am fost educat într-un sistem și vreau să vă spun că nici măcar membru de partid nu am fost când am fost trimis la studii în Anglia. După 1990, nu am fost în alt partid în afară de PNȚCD. Nu am fost membru al altui partid, aici sunt de un an și jumătate. Este adevărat și faptul că am fost plecat o perioadă din țară. Am venit aici din convingere. Simt că lucrurile în Vâlcea nu merg într-o direcție bună”.

Ovidiu Catrina – inginer, omul care pune la bătaie toate forțele pentru binele locuitorilor din Crețeni

„Sunt inginer de profesie și candidez pentru Primăria comunei Crețeni. Sunt trei mari motive pentru care am decis să intru în această campanie electorală și să candidez. Primul motiv: ne educăm copiii se învețe, să învețe și să învețe. Dar alegem în funcții publice tot felul de oameni, iar copiii nu au unde să se realizeze. Al doilea motiv: Eu am făcut o facultate pe banii statului. Acum, mi se pare o datorie morală să întorc serviciul pe care pe care mi l-a făcut statul și să fac ceva pentru localitatea din care provin. Al treilea motiv: în munca pe care o fac acum, deja 75% este foarte asemănător cu activitățile unui primar și nu ar fi o schimbare prea mare dacă voi ocupa această funcție publică, pentru care mă simt pregătit. (…) Din discuțiile pe care le-am avut cu oamenii, lucrurile din Crețeni sunt mult mai grave. De aceea, am sintetizat problemele oamenilor și am făcut un program de măsuri. Prima măsură: redarea demnității instituției primăriei. La noi se vorbește urât despre primărie, iar cei care se află acolo nu înțeleg că ei de fapt lucrează pentru cetățeni. Mă miră curajul unora din primărie care, fără nici o experiență, cred că pot să gestioneze destinele unei localități. Nu mi-am propus un singur mandat, pentru că mai am 16 ani până la pensie, și sunt dispus să mă interesez și să rezolv problemele cetățenilor. Unde lucrez, eu sunt șef serviciu mentenanță, sau cum se mai zice popular, gospodarul fabricii. (…) Din iulie 1999, sunt membru al PNȚCD, nu am schimbat partidul, deși am primit oferte. Nu am mai candidat până acum. Am avut o tentativă în 2000, dar nu s-a concretizat. Doctrina PNȚCD se mulează perfect pe caracterul meu. În Crețeni, mai sunt multe de făcut. Sunt proiecte începute și nefinalizate. Din păcate, unele s-au făcut prost, fără cap. Iar o investiție făcută prost e greu de îndreptat, nimeni nu îți mai dă bani”.

Constantin Stroe – tehnician silvicultor, cel mai tânăr candidat pentru funcția de primar din Vâlcea

„La noi, în Runcu, sunt multe probleme. Stăm prost la capitolul infrastructură. Dispariția populației este un semn de îngrijorare, dar și de dezechilibru economic. Vreau ca localitatea noastră să aibă o altă față, iar tinerii plecați să se întoarcă și Runcu să redevină ceea ce a fost cândva. (…) Am fost la Liceul Forestier și sunt tehnician silvicultor. Sunt membru de doi ani și în PNȚCD. Am încercat să îmi fac o mică fermă, dar nu am reușit din diferite motive. Îmi doresc ca tinerii de la mine din comună să își deschidă mici afaceri și să muncească pentru ei, nu pentru alții. Am venit îmbrăcat în cămașă tradițională fiindcă unt mândru că sunt român și sunt mândru că sunt creștin democrat! De asta și candidez din partea PNȚCD”.
În completarea declarației tânărului din Runcu, mai adăugăm faptul că, la numai 23 de ani, cu prilejul conferinței de presă, Constantin Stroe a purtat cămașă populară românească. Ar mai fi de amintit faptul că tânărul este și președintele Organizației Județene de Tineret a PNȚCD Vâlcea.