De ce a fost repus Gogârnoiu director la Finanțe? ANI și-a dat „în petec” încă o dată!


Așa cum se cunoaște, Gheorghe Gogârnoiu a fost repus în funcția de director executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice Vâlcea încă din data de 20 octombrie. Asta după ce, cu o zi mai devreme, pe 19 octombrie, printr-o hotărâre definitivă a Curții de Apel Pitești, Gogârnoiu obținuse câștig de cauză în procesul pe care îl intentase Agenției Naționale de Integritate. Magistrații au considerat că ANI a greșit atunci când l-a „doborât” pe Gogârnoiu de la conducerea Finanțelor vâlcene.

Cum a ajuns Gogârnoiu în această situație?

Problemele cu care s-a confruntat Gheorghe Gogârnoiu au survenit după ce procurorii Agenției Naționale de Integritate l-au declarat incompatibil cu funcția pe care o deținea în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Vâlcea. Deși avea această funcție de mai bine de zece ani, în urmă cu doi ani, Gogârnoiu a fost declarat incompatibani-sigla-13-14il după ce ANI a stabilit că DGFP Vâlcea încheiase un contract pentru întreținerea mașinilor din patrimoniul instituției chiar cu o firmă la care acționar era fiul directorului!
A urmat suspendarea din funcția pe care Gogârnoiu o deținuse la Finanțele Publice Vâlcea, dar și un recurs împotriva deciziei ANI.

De ce a pierdut ANI procesul de la Curtea de Apel Pitești?

Din mari apărători ai dreptății și echității în România, cu fiecare proces pierdut, procurorii ANI încep să se transforme în veritabile „oi negre” ale sistemului din care fac parte. Asta face ca „vocile” care spun despre ANI că face doar exces de zel în anumite cazuri, iar în altele „închide” ochii, să câștige tot mai mult teren.
Revenind la recursul aflat pe rol la Curtea de Apel Pitești și la victoria lui Gogârnoiu,motivare_2 urmată de repunerea în funcția de director, anumite pasaje din motivarea instanței ne pun complet pe gânduri în ceea ce privește calitatea serviciilor pe care ANI le „prestează” în folosul statului român.
Mai jos, redăm secvențial câteva pasaje din motivarea instanței în cazul Gogârnoiu pentru a vă face o idee despre erorile pe care le poate face ANI:
• „(…) Agenția Națională de Integritate a reținut existența unui conflict de interese în persoana reclamantului. Nu se pune problema efectuării unei cercetări prealabile, așa încât criticile aduse actului administrativ sunt neîntemeiate”.
„Art.99 din Legea nr.188/1999 reglementează expres și limitativ cazurile pentru care se dispune eliberarea din funcție, precum și persoanele care au competența pentru a dispune o astfel de măsură. Deși nemotivat, ordinul atacat pare să aibă în vedere un motiv imputabil reclamantului și acesta este un altul decât incompetența, câtă vreme în perioada 2010-2013, reclamantul a primit calificativul „foarte bine”. În această enumerare, nu se regăsesc solicitarea ANI și nici conflictul de interese”.
„Legea privind statutul funcționarilor publici prevede obligativitatea unei cercetări prealabile, cercetare care are ca scop respectarea dreptului la apărare și care, în cauză, nu s-a realizat”.
„Au fost încălcate normele de drept material cuprinse în dispozițiile art.1 și 8 din Legea nr.554/2004 prin aceea că încetarea raporturilor de serviciu a fost dispusă în condiții neclare, cu consecințe incerte asupra carierei profesionale și asupra drepturilor dobândite pe parcursul acesteia, drepturi ce depind de caracterul imputabil sau neimputabil al eliberării din funcție”.
„Pentru situația contestării raportului, textul impune în sarcina ANI obligația de sesizare a comisiei de disciplină pentru funcționarii publici care au săvârșit fapte de natura celor reținute în raportul de evaluare, or, o astfel de sesizare devine nejustificată în măsura în care nu ar fi urmată de cercetarea administrativă pentru aplicarea unei sancțiuni disciplinare”.

Din ai cui bani ar trebui plătite salariile pe care Gogârnoiu le-a câștigat în instanță?

Nu putem încheia acest material fără să transmitem o întrebare. Din ai cui bani ar trebui motivare_1plătite salariile pe care Gogârnoiu le-a obținut în instanță pentru perioada în care a fost suspendat din funcția de director al DGFP Vâlcea? Dacă e să judecăm corect această chestiune, credem că răspunsul nu ar putea fi decât unul singur: din banii celor care au greșit când l-au „etichetat” pe Gogârnoiu (neîntemeiat, după cum s-a pronunțat instanța) ca fiind incompatibil!