Și în 2019 cultura vâlceană a rămas o prioritate pentru Consiliul Județean!


Consiliul Județean Vâlcea a investit în cultura vâlceană și investește în continuare prin proiecte și programe finanțate cu fonduri europene și guvernamentale. Toate instituțiile de cultură subordonate au beneficiat de finanțări pentru modernizare. Ultima astfel de instituție este Școala Populară de Arte și Meserii din Râmnicu Vâlcea, ale cărei spații au fost modernizate în anul 2019. Tot aici a fost realizat un studio de înregistrări modern cu aparatură de ultimă generație. Primele proiecte care se vor realiza în noul studio vor fi un CD de prezentare muzicală a județului Vâlcea și un CD al colindului vâlcean.
Restaurarea, dotarea și punerea în valoare a Muzeului Memorial „Nicolae Bălcescu” este o altă investiție pentru realizarea căreia au fost atrase 4,3 milioane de euro din fonduri europene. Se vor face intervenții asupra Conacului Bălceștilor, a Bisericii de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Gâltofani, dar și asupra parcului conacului.
Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, deținătoarea celui mai mare vitraliu din România – propus deja pentru Cartea Recordurilor, a contribuit, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Vâlcea, la amenajarea, dotarea și deschiderea Centrului Cultural Românesc „Sfântul Antim Ivireanul” din Parla (Spania). Acolo, au fost puse la dispoziția locuitorilor români din regiunea Madrid o bibliotecă cu un fond de cel puțin 3.000 de cărți și documente periodice în limba română, o expoziție de obiecte tradiționale românești, dar și echipamente necesare comunicării la distanță.
În ultimii ani, și Teatrul „Anton Pann” a beneficiat de sprijin atât pentru derularea unor lucrări de modernizare a sediului, cât și pentru derularea de activități culturale.
Prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Consiliul Județean Vâlcea a organizat în ediții anuale „Festivalul Colindului Vâlcean”, „Festivalul Călușului Vâlcean”, precum și spectacole dedicate Zilei Naționale a României.
Consiliul Județean Vâlcea a sprijinit și va sprijini cultura vâlceană prin acțiuni specifice, prin parteneriate cu asociații culturale, cu Forumul Cultural al Râmnicului, precum și cu Asociația Seniorilor Vâlceni.
Pentru promovarea culturii locale, la inițiativa președintelui Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, în anul 2019, CJ a alocat din bugetul propriu suma de trei miliarde de lei vechi, fonduri repartizate atât pentru susținerea și promovarea festivalurilor și evenimentelor cu tradiție care au avut loc în județul Vâlcea, cât și pentru susținerea unor proiecte culturale locale. Principalele festivaluri și evenimente care au beneficiat de suportul financiar al Consiliului Județean Vâlcea în anul 2019 au fost: • Festivalul de folclor păstoresc „Învârtita Dorului”, • Festivalul Național al sculptorilor cu drujba (ambele organizate în comuna Vaideeni), • evenimentul „Deep Forest Fest” în municipiul Râmnicu Vâlcea, • Festivalul internațional de muzică blues, ediția a III-a, intitulat „Open Air Blues Festival”, organizat la Brezoi, • Târgul de ceramică populară „Cocoșul de Hurez”, desfășurat în orașul Horezu, dar și • Festivalul Național de Folclor „Cântecele Oltului” – ediția 51, desfășurat în orașul Călimănești.
Tot în anul 2019, au avut loc o serie de acțiuni ce au vizat domeniul educației. De departe, cel mai important eveniment de acest gen a fost „Gala educației 2019”, organizată la inițiativa președintelui Consiliului Județean Vâlcea, care a însemnat, pe lângă premierea celor mai buni elevi ai județului, dialoguri și momente artistice de o înaltă ținută. Pentru organizarea evenimentului, Consiliul Județean a alocat 80.000 de lei.
Sumele evidențiate acum fac parte din cele aproximativ 126 de milioane de euro, fonduri europene atrase în ultimii trei ani cu contracte semnate de președintele Consiliului Județean, dar și din cele aproximativ 44 de milioane de euro alocate județului din fonduri guvernamentale. O parte din acești bani a fost deja investită, iar ceilalți bani urmează să fie investiții în domenii precum sănătate, infrastructură, turism și, nu în ultimul rând, în cultură.
• Material realizat cu sprijinul Biroului de Presă al Consiliului Județean Vâlcea