Cultura poloneză, prezentă în «casa cărții» din Vâlcea


• biblioteca județeană găzduiește o expoziție dedicată lui Józef Piłsudski, om de stat al Poloniei și al Europei
Vineri, 26 ianuarie, cu începere de la ora 13.00, în Holul Mare al Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea s-a desfășurat vernisajul expoziției intitulate „Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și al Europei”. Momentul de importanță din viața culturală locală a fost organizat prin parteneriatul cu Secția culturală a Ambasadei Poloniei din București. În deschiderea expoziției, au fost prezenți, printre alții, Remus Grigorescu – directorul Bibliotecii Județene Vâlcea, Adrian Bușu – vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea, Witold Urbanowski, CEO al Ciech Soda România, Claudiu Tulugea – managerul Muzeului Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea, atașați ai ambasadei Poloniei la București, oameni de cultură, preoți, profesori, elevi.
Ulterior, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul”, publicul prezent a avut posibilitatea de a viziona proiecția filmului „Grădina speranței” (The Zookeeper’s Wife, regia Niki Caro, SUA 2017). În această proiecție a fost vorba despre poveste neobișnuită a familiei Antoninei și a lui Jan Żabiński – directorul Grădinii Zoologice din Varșovia și soția lui – care, în vila lor aflată pe terenul grădinii zoologice, au salvat peste 300 de evrei.

Informații despre eveniment

„În 2018, Polonia sărbătorește centenarul recuceririi independenței. Cu această ocazie, Institutul Polonez din București, împreună cu partenerii săi, organizează o serie de evenimente în mai multe locuri din România. Primul dintre ele va fi o expoziție prezentată în Râmnicu Vâlcea. În istoria Poloniei secolului al XX-lea nu există o personalitate mai importantă decât mareșalul Józef Piłsudski (1867-1935). Renumitul comandant a devenit simbolul redobândirii independenței Poloniei în anul 1918, atunci când, după 123 de ani de anexări, de împărțiri ale teritoriilor poloneze între Rusia, Prusia și Austria, care le-au acaparat de trei ori și au încercat să-i priveze pe polonezi nu doar de patria lor, ci și de limba, tradițiile și cultura lor, țara a revenit pe harta Europei. Expoziția «Józef Piłsudski – om de stat al Poloniei și al Europei», dedicată mareșalului, va vizita în 2018 mai multe orașe din România. Primul vernisaj va avea loc la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea. Expoziția poate fi văzută până pe 28 februarie”, au transmis organizatorii acțiunii de vineri prin intermediul unui comunicat de presă.