Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

28 octombrie 2020

Cu mari emoţii, Tricolorele s-au calificat la Mondialul din Danemarca


• România – Serbia 24-28 (12-11 la pauză)
• ex-iugoslavele au stricat sărbătoarea organizată în moderna sală a sporturilor din Cluj Napoca

Succesul la şase goluri pe care România l-a obţinut, în urmă cu nouă zile, pe terenul Serbiei (scor 32-26), în manşa tur a barajului pentru Campionatul Mondial de handbal feminin a dat aripi tricolorelor şi le-a făcut să se creadă deja calificate la turneul final din Danemarca. Returul disputat sâmbăta trecută, în cocheta şi spaţioasa sală a sporturilor din Cluj Napoca, părea să conteze mai mult pentru statistică, România având ca şi acontate biletele pentru „marele bal” handbalistic. Numai că nu a fost tocmai aşa, sârboaicele dovedind încă o dată că fac parte dintr-o naţiune care îşi joacă orice şansă până în ultima clipă. Vecinele de peste Dunăre, pregătite de carismaticul Sasa Boskovic, au pus multe probleme tricolorelor antrenate de suedezul Tomas Ryde. Selecţionata noastră s-a aflat foarte aproape de înregistrarea unei contraperformanţe de răsunet, chiar dacă aceasta venea în faţa vicecampioanei mondiale en-titre. România are singura naţională de handbal feminin din lume care a fost prezentă la toate cele 21 de ediţii ale Campionatului Mondial desfăşurate anterior. Iar o eventuală primă ratare a calificării ar fi reprezentat, fără doar şi poate, ţinând cont şi de succesul din manşa tur a barajului, o adevărată catastrofă pentru selecţionata feminină a ţării noastre.

Ne-am chinuit mult, iar „glonţul” ne-a trecut pe lângă ureche
În faţa a peste 7.200 de spectatori veniţi din toată ţara, care au luat pur şi simplu cu asalt sala sporturilor din Cluj Napoca, cele două selecţionate au început destul de tacticizat întâlnirea. Ambii selecţioneri au dat încontinuu indicaţii de pe marginea terenului, iar scorul a rămas destul de echilibrat. Abia după primul sfert de oră al întâlnirii, una dintre cele două echipe a reuşit să se desprindă la mai mult de un gol, aceasta fiind Serbia. Primele motive de îngrijorare de pe feţele suporterilor români au trecut însă repede, trei foste galactice de la Oltchim dând semnalul revenirii. Este vorba despre Cristina Neagu, Aurelia Brădeanu şi Adriana Nechita, care au „torpilat” defensiva oaspetelor, mai multe baloane poposind în plasa porţii selecţionatei ex-iugoslave. Aşa se face că România a condus aproape în permanenţă după minutul 20, tricolorele intrând la „cabine” cu avantaj minim, scor 12-11. Acest avantaj putea fi mai mare dacă arbitri danezi validau o bijuterie de gol, înscris de la mare distanţă, marca recunoscută a Cristinei Neagu. Reuşita a fost însă anulată, cei doi centrali considerând că interul de la Buducnost Podgorica a aruncat spre poarta sârboaicelor după „gongul” de final al primei reprize.
În pauza întâlnirii, oficialii Federaţiei Române de Handbal au organizat o festivitate de premiere cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Campionatul Mondial de Tineret din Brazilia – 1995, atunci când tricolorele au câştigat medalia de aur. Probabil visătoare la performanţa jucătoarelor de legendă de altă dată şi considerând că au biletele pentru Danemarca deja acontate, elevele lui Tomas Ryde au intrat prea puţin motivate pe teren. Sârboaicele au punctat de patru ori consecutiv în debutul reprizei secunde, ducând scorul la 15-12 în favoarea lor (minutul 34). Cu primii fiori reci a ceea ce părea de-a dreptul imposibil la un moment dat, ratarea calificării, tricolorele au încercat să revină în joc şi să obţină fie şi un succes la un gol diferenţă pentru a nu strica bucuria numeroşilor fani veniţi să asiste la acest joc din tribune. Din păcate, planurile fetelor din naţionala noastră nu au putut fi duse la bun final, sârboaicele dând dovadă de o determinare rar întâlnită. Selecţionata din ţara vecină s-a încăpăţânat să rămână în avantaj pe tabela de marcaj în pofida eforturilor româncelor, Serbia reuşind să se desprindă chiar la o diferenţă de patru goluri în minutul 46 (scor 22-18). În acel moment, suporterii şi-au dat seama că ne cam jucăm cu focul, un eventual succes al Serbiei la şapte goluri diferenţă făcând ca România să rateze pentru prima oară calificarea la un campionat mondial. Cu mult fair-play şi patriotism, împătimiţii iubitori ai hadbalului din tribune au continuat să îşi susţină favoritele chiar dacă victoria de palmares în returul cu Serbia era ca şi compromisă. După un time-out inspirat solicitat de Tomas Ryde, tricolorele şi-au revenit şi au încercat cu mai mult succes să oprească tăvălugul sârbesc. Deşi Serbia a reuşit să conducă şi la cinci goluri diferenţă în minutul 51 (scor 25-20), finalul a fost ceva mai bun pentru românce. Tricolorele au rezistat eroic în faţa ex-iugoslavelor chiar dacă fetele noastre s-au aflat de mai multe ori în inferioritate numerică pe finalul întâlnirii. În cele din urmă, România a pierdut la numai patru goluri întâlnirea de la Cluj (scor 28-24 în favoarea Serbiei), iar suporterii au răsuflat uşuraţi: succesul la şase goluri înregistrat în manşa tur a barajului ne-a adus o nouă calificare la un campionat mondial!

Ryde îşi va prelungi contractul!

RydeAdus special pe banca tehnică pentru a califica naţionala tricoloră la CM 2015, suedezul Tomas Ryde îşi va prelungi înţelegerea cu Federaţia Română de Handbal. Partida cu Serbia s-a disputat chiar în ultima zi de contract a lui Ryde cu forul handbalistic din ţara noastră, iar eventuala ratare a calificării la turneul final al întrecerii din Danemarca ar fi însemnat şi despărţirea de selecţionerul nordic. Principalul obiectiv al noului contract pe care Tomas Ryde îl va semna, cel mai probabil, chiar zilele acestea, este reprezentat de calificarea selecţionatei noastre la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (Brazilia) – 2016.

Etichete: , , , ,

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Fotbal