Cronică de artă: „Între Dunăre și Mare” – Pasiunea acuarelei: Medi Wechsler Dinu


La începutul acestei luni, la Galeria ARTEX din Râmnicu Vâlcea a avut loc vernisajul unei expoziții eveniment: Retrospectiva regretatei pictorițe Medi (Margareta) Wechsler Dinu, organizată de Filiala Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea și Fundația HAR, curatoriată de Luiza Barcan, reputat critic și istoric de artă. Pe scurt, câteva date despre artistă: Medi Wechsler Dinu s-a născut în orașul Brezoi, Vâlcea, la 4 ianuarie 1909 și a trecut la cele veșnice, la venerabila vârstâ de 107 ani, la 18 iulie 2016, în București. A fost soția lui Stephan Roll (Ștefan Dinu) – reprezentant de seamă al literaturii românești de avangardă. Medi Wechsler Dinu a fost cinstită în Vâlcea, la Brezoi și în Râmnicu Vâlcea, de către consiliile locale cu înaltul titlu de «CETĂȚEAN DE ONOARE».
Expoziția va fi deschisă publicului iubitor de culoare până în data de 28 iulie 2020.
Din impresionant de bogata moștenire artistică lăsată de cea mai longevivă pictoriță a artei românești, expoziția reunește o selecție de peste 40 lucrări (în tehnica acuarelei și cea a picturii în ulei, uneori cu detalii evidențiate in creion), majoritatea peisaje, dar printre ele se numără și câteva portrete.
Realizate în diferite perioade de creație, între anii `30 și `80 ai secolului trecut, în Dobrogea, atât la Balcic, cât și  la Sulina, Constanța, pe Dunăre și în Deltă, aceste lucrări respiră cu intensitate entuziasmul si nostalgia paradisului pierdut al artistei, Balcicul, de a cărui atmosferă atemporală și luminozitate meridională fusese iremediabil vrăjită în anii tinereții.
Toate lucrările din expoziție, majoritatea prezentate acum pentru prima dată, sunt străbătute de aceeași dragoste nestinsă pentru întinderile albastre cu sclipiri umede, pentru verdele crud al vegetației și paleta veșnic schimbătoare a cerului dobrogean, redescoperite după decenii în locuri și momente diferite, dar nu mai puțin spectaculoase. Ele ilustrează elocvent nu doar dragostea sa nemăsurată pentru peisajul acvatic, ci și virtuozitatea deosebită a artistei într-una din cele mai dificile tehnici picturale: acuarela.
Acum, la patru ani de la pornirea sa spre marele mister, noua expoziție a Margaretei Medi Wechsler Dinu, curatoriată de criticul de artă Luiza Barcan la Galeria Artex, propune publicului vâlcean o rememorare parțială a parcursului creativ al unei artiste excepționale, ce a avut rarul privilegiu, dăruit de soartă, de a interacționa cu numeroase generații de artiști și iubitori de artă, de-a lungul unei cariere cu adevărat remarcabile.
• Gabriela POPESCU

Posting....