Coșul pentru evacuarea fumului, vinovat pentru producerea unui incendiu


• 75 m.p. de acoperiș s-au degradat în comuna Budești
Săptămâna trecută, pompierii militari din cadrul ISU „General Magheru” al județului Vâlcea au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs în localitatea Budești. Flăcările s-au declanșat la acoperișul unei case. Până la stingerea incendiului, au ars: termoizolația casei pe o suprafață de șase m.p., structura din lemn a acoperișului pe o suprafață de aproximativ zece m.p. și folia anticondens pe o suprafață de circa 80 m.p. Din informațiile oferite de pompierii vâlceni reiese că s-au degradat structura din lemn a acoperișului de 75 m.p., precum și învelitoarea din tablă a acestuia.
Pompierii au avut nevoie de o oră pentru stingerea incendiului, acesta fiind lichidat înainte ca flăcările să cuprindă întregul imobil. Din cercetările preliminare efectuate la fața locului rezultă că incendiul s-ar fi declanșat în urma neprotejării corespunzătoare a coșului pentru evacuarea fumului față de materialele combustibile din componența acoperișului.

Sfaturi prețioase de la pompieri
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente asemănătoare, pompierii vâlceni recomandă respectarea câtorva reguli esențiale de prevenire a incendiilor. Să vedem care sunt acestea:
• verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
• coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
• coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, asterială de lemn şi altele asemenea).
Material realizat cu sprijinul ISU Vâlcea