Corespondență de la Dr. Irina și Radu Dobrescu Gdansk, un oraș idilic


Escală în renumitul port polo­nez Danzig, actualmente Gdansk, oraș cu multe atracții situat pe râul Motława, a cărei istorie interesantă datează de peste 1000 ani. După ce-am debarcat, ghidul ne-a condus spre centrul urbei prin Poarta Mare, creație renascentistă din anul 1588, locul prin care regii polonezi intrau cu mare fast în cetate. Trecem și printr-un Arc de Triumf, creație de tip baroc, denumit și Poarta de Aur, pe cunoscutul drum al regelui, care pătrunde pe strada lungă ce face legătura cu poarta verde. Lângă Arcul de Triumf ni se arată casa în stil gotic a breslelor, curtea Sankt-Georg din secolul al XV-lea, casa Uphagen cu portal Rocco, casa Ferber și Palatul leilor, toate de o rară frumusețe. În piața lungă, alte minuni: fântâna de bronz reprezen­tându-l pe Neptun, clădiri patriciene ce înconjoară locul. Simbol de pu­tere, curta regelui Artur, datează din secolul al XVI-lea, cu legendara masă rotundă a cavalerilor care îl slujeau pe monarh. Impozantă este sala cu coloane masive din granit, căminul înalt de 10 m., din anul 1546, placat cu cahle, portrete, fi­guri alegorice, steme. Două statui din piatră cu lei străjuiesc intrarea. Biserica Sfânta Maria, construită în 1343, este cea mai mare basilică din lume construită în întregime din cărămidă. Din vârful turnului, înalt de 78 de metri, perspectiva orașului vechi este fascinantă. Primăria se remarcă tot printr-un turn înalt, în vâr­ful căruia tronează figura în bronz a regelui Zygmut August. În această clădire au fost onorați regii polonezi. Nu lipsește însă camera de tortură cu înfricoșătoare aparate cu care victimele erau silite să facă măr­turisiri. O altă stradă pito­rească este ulița femeilor, pavată cu maca­dam de granit, având de-o parte și de alta case cu terase. Se urcă pe scări demarcate de balustrade din fier forjat. La parterul acestor case se află nenu­mă­ra­te magazine cu biju­terii din pietre Bernstein. Perlă a renașterii poloneze, primăria veche este situată direct la malul râului Motlawa, loc în care-și avea biroul marele astronom Johannes Heve­lius, numit și Johannes Hewel, consilier și primar al Dan­zi­gu­lui. Este singura clădire neafectată în cel de al doi­lea război mondial, aici fiind sediul Armatei Roșii. Pe malul râului se află și vestitul Kantor, un alt simbol al orașului, clădire din lemn de o formă foarte ciudată, care adăpostea odinioară cea mai mare macara din oraș. Renumite sunt și silozurile de pe o insuliță formată de râul Motlawa, în pre­zent existând doar 20 din cele 400, care repre­zen­tau pentru Danzig o impor­t­antă sursă de venit pentru acest important port la Marea Baltică.
În partea de nord-est a orașului, în zona Oliwa, am vizitat Catedrala cu același nume, dedicată Sfintei Treimi, Fecioarei Maria și Sântului Bernard. Catedrala deține un istoric tulburător, dar a rezistat tuturor vici­si­tudinilor timpului. Este o clădire impresionantă în cadrul orașului, de altfel fiind și cea mai mare biserică cisterciană din lume, cu 23 de altare, deținând renumite opere de artă. Portalul acesteia este încadrat de două turnuri înalte din cărămidă, fiecare de 46 de metri, având și o cruce de origine latină. Cel mai mult, însă, ne-a impresionat orga – atracția principală a tuturor vizita­to­rilor – imensă construcție realizată între anii 1756-1788 de maestrul Johann Wilhelm Wolf. Renumita oră construită în stil rococo, are 7896 de țevi, o cifră uriașă, care produc o acustică impresionantă. Am avut șansa și marea bucurie să ascultăm un scurt concert.
În aceiași zi am mai vizitat renumita stațiune Sopot, cu frumoase și renumite ștranduri și hoteluri (cel mai vestit este Hotelul Central, construit în stil Art deco), cu o splendidă promenadă și un original pod de lemn, cu numele Mole, lung de 516 metri.