Controverse pe tema carierei Berbești


Mâine dimineață, o delegație vâlceană condusă de către liderul CJ, Ion Cîlea, are programată o audiență la ministrul Justiției pe tema transferului carierei Berbești de la CEO la CET Govora. Vă reamintim că Ministerul Public a fost cel care a dat de pământ cu planul transferului blocând efectiv tratativele pe ruta Gorj – Vâlcea. Stabilită în grabă abia cu o zi înainte de ședința de Consiliu de ieri, întâlnirea l-a obligat pe Ion Cîlea să ceară, la Diverse, acordul colegilor pentru un punct de vedere legat de transfer. Sesizând amatorismul cu care a încercat să treacă pe sub radar această discuție, Opoziția l-a sancționat aspru pe Cîlea pentru faptul că un astfel de subiect nu a fost nici cuprins corespunzător pe ordinea de zi și nici măcar nu s-a întocmit vreo hârtie mai detaliată: „Ce vreți să votăm, domnule președinte? Vorbele dumneavoastră, când noi nici nu știm ce se discută acolo…” Încolțit pe acest subiect, liderul PSD a cerut un vot de sprijin, iar atunci când a scos numai 14 aprobări, l-a trecut și pe consilierul Bușu printre cei care ar fi votat, deși omul nici n-a venit la ședință! „Să știe tot județul cine vrea să distrugă Vâlcea”, a fost concluzia jenantă a lui Ion Cîlea.

 

Ce vrea, de fapt, Ministerul Justiției?

 

Picată de nicăieri, piedica Misterului Justiției în calea transferului carierei Berbești se bazează pe obținerea avizului de oportunitate al Departamentului pentru Relația cu Parlamentul. În baza documentației oficiale, singurul impediment care nu facilitează rezolvarea situației ar fi că reprezentanții statului în Adunarea Generală a CEO nu au mandat să aprobe operațiunile necesare iar, în baza Constituției, nici o operațiune de înstrăinare de active, creanțe, contracte și personal nu poate face abstracție de structura de acționariat a societății din patrimoniul căreia se desprinde o fracțiune de patrimoniu.

Ministerul Justiției atrage atenția că inițiatorii și susținătorii transferului nu au în vedere sub nici o formă cadrul legal în vigoare și nici instituirea unor garanții pentru protecția proprietății private a acționarilor CEO. Se consideră necesar să se aibă în vedere soluția efectuării unei desprinderi a unei fracțiuni din patrimoniul CEO cu respectarea Legii 31/1990 care cuprinde toate garanțiile patrimoniale și procesuale necesare pentru cei implicați. În plus, se solicită și punctul de vedere al Consiliului Concurenței, dar și completarea Notei de fundamentare cu date privind acest punct de vedere. Nici completarea dosarului cu acordul CJ Vâlcea nu este uitată.