Condiții noi pentru subvențiile de peste 5.000 euro


• de la anul, fermierii care primesc subvenţii mai mari de 5.000 de euro pe an trebuie să se înregistreze cel puţin ca PFA (persoană fizică autorizată)

Potrivit unui comunicat oficial de presă, în fişa măsurilor pe Pilonul II nu mai există persoană fizică beneficiar eligibil, iar pe pilonul I apare definiţia de fermier activ. Acesta are nişte interdicţii prevăzute prin regulament pentru anumite tipuri de activităţi care sunt considerate că nu reprezintă fermierul activ, iar la nivel naţional noi am mai adăugat câteva. Pentru această verificare, dacă solicitantul are sau nu acel domeniu de activitate, este obligatoriu ca în sistem să introduci domeniul lui de activitate, iar ca să aibă domeniu de activitate trebuie să fie minimum PFA pentru că trebuie să aibă cod CAEN. Altfel, nu ai cum să îl verifici dacă este sau nu fermier activ. Noua condiţie din Pilonul II va fi aplicată şi pe Pilonul I pentru toţi fermierii care primesc mai mult de 5.000 de euro pe an. Condiţionalitatea accesată va fi aplicată şi pe pilonul I pentru toţi cei care primesc mai mult de 5.000 de euro pe an şi intră în verificarea de fermier activ. Dacă nu are cod CAEN nu va lua subvenţie, iar ca să aibă cod CAEN trebuie înregistrat la ONRC, cel puţin ca PFA, ca sa îi vezi codul CAEN. Vom începe odată cu campania din 2015.

PNDR, sub lupa europeană

Comisia Europeană va transmite în cursul săptămânii viitoare, cel mai probabil, observaţiile oficiale pe noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 La începutul lunii decembrie, agricultura ar putea avea programul aprobat oficial: „Din informaţiile pe care le avem de la Comisie s-ar putea ca săptămâna viitoare să primim observaţiile oficiale. Deşi termenul realist pentru lansarea de măsuri din noul PNDR este începutul lui 2015, numai după aprobarea oficială a programului, MADR nu exclude varianta lansării unor măsuri încă din toamna acestui an, dar pe răspunderea statului membru”.