Concursuri și premii pentru copiii din Bunești, din comunitățile defavorizate


Ieri, directorul executiv al DGASPC Vâlcea, Nicolae Badea, s-a deplasat în comuna Bunești, pentru a constata cum decurg lucrurile în derularea proiectului de prevenire a abandonului școlar. Este vorba despre un proiect al DGASPC Vâlcea, în parteneriat cu Asociația Crips și UNICEF, prin care se încearcă prevenirea abandonului școlar, respectiv depistarea copiilor predispuși să părăsească cursurile unei instituții de învățământ. Durata este de trei ani, iar acesta este ultimul, la final urmând a fi trase concluziile. „A fost înființată o rețea comunitară, formată din voluntari: preoți, medici, consilieri locali și angajați ai Primăriei Bunești. Se poartă discuții și se iau măsuri în cazul copiilor predispuși să abandoneze școala. În general, în Bunești, grupul țintă este format din copii de etnie rromă. Sunt fete de clasa a VI-a care nu mai sunt lăsate să meargă la școală, copii duși în străinătate de părinți…Ce pot spune! E greu să lupți cu tradiția lor, mai ales în ceea ce privește fetele. Am reușit, totuși, ca unele fete să meargă la școală și să termine clasa a VIII-a, iar cel mai bine a mers cu preșcolarii. Mulți dintre cei mici au fost aduși la grădiniță și acesta este un câștig”, a precizat, pentru ziarul nostru, directorul Badea.
Pentru a-i motiva mai mult pe copii, ieri, în Bunești, au fost organizate tot felul de concursuri cultural-sportive, fiind acordate și premii tuturor participanților. Menționăm că, în comuna Bunești, au fost identificați 32 de copii predispuși să abandoneze școala.

Lungești: cele mai bune rezultate

În Lungești, acțiunile de prevenire a abandonului școlar au dat cele mai bune rezultate. În urma măsurilor întreprinse de partenerii proiectului, foarte puțini au fost copiii care au decis să nu mai urmeze cursurile școlare. Problemele au rămas însă în alte două localități implicate în proiect. În comuna Racovița, spre exemplu, s-a pus problema migrației: unii vin, alții pleacă. Aceeași cutumă s-a întâlnit și-n Păușești-Măglași, unde părinții și-au luat copiii cu ei în străinătate, la muncă.