COMEMORARE în folclorul vâlcean: 44 ani de când a murit Filofteia Lăcătușu


Considerată un talent cu adevărat orbitor, înzestrată cu o frumusețe fizică răpitoare și una sufletească angelică, Filofteia Lăcătușu (Daju) s-a născut la data de 7 iunie 1947 în satul Dealu Roșu, comuna Alunu, județul Vâlcea. Filofteia Lăcătușu a cântat de mică alături de bunicul său, Vasile Gogenete, iar, la vârsta de 14 ani, după ce a absolvit Şcoala gimnazială din Alunu, a fost cooptată în taraful unui lăutar renumit, Nelică Popescu, cel mai faimos rapsod popular din zona Horezului, Alimpeştiului şi Roşiei de Amaradia.
Repertoriul Filofteiei se compunea în special din baladele, doinele şi cântecele locului, culese de la bunicul Gogenete, de la tatăl Victor Daju, iar acum, și de la maestrul Nelică Popescu. Copila era fascinată şi de cântecele Privighetorii naţiei româneşti, Maria Lătăreţu, şi aproape de fiecare dată, când  avea ocazia, cânta cu mult curaj şi talent creaţii minunate, cum sunt: „Voi, voi, voi, mândrelor, voi”, „Tu, mamă, când m-ai făcut”, „În pădure la Stroieşti”, „Trei în lume nu se poate”, „Ce-ai în gură, Mărioară?”, „Teiule, frunză rotată”.
Succesul Filofteiei Lăcătuşu a atras atenţia lui Gelu Barabancea, dirijorul Ansamblului Artistic „Doina Gorjului“, instituţie înfiinţată în anul 1968, astfel că într-o seară, după un spectacol al gorjenilor la Râmnicu Vâlcea, maestrul Barabancea i-a cerut să vină la Târgu-Jiu şi să lucreze împreună.
Ea a activat la Orchestra „Doina Gorjului” din 1969 până la 4 martie 1977, evoluând sub bagheta dirijorilor Gelu Barabancea și Stelian Ghiocel și efectuând turnee atât în țară, cât și în străinătate.
Între anii 1974-1976, Filofteia Lăcătuşu devine noul star al cântecului gorjenesc. Aceasta reuşeşte să se afirme, cu toate că omul care avea merite incontestabile în creşterea ei artistică, dirijorul Gelu Barabancea, a murit în anul 1973, la doar 42 de ani.
4 martie 1977 a fost ultima zi din viaţa Filofteiei Lăcătuşu. Tânăra cântăreaţă, care călca pe urmele Mariei Lătăreţu, a avut neşansa să se afle în Bucureşti în ziua devastatorului cutremur din anul 1977.
Filofteia Lăcătuşu a fost înmormântată alături de alesul inimii sale. Tragica dispariţie a marii artiste gorjene, la nici 30 de ani împliniţi, i-a îndurerat profund pe gorjeni şi pe nenumăraţii săi admiratori din întreaga ţară. A fost înmormântată în cimitirul din satul Suseni, din comuna Runcu.