Codul după DEX


Codurile care ne-au marcat aceste ultime săptămâni sunt emise de către Autoritatea Naţională de Meteorologie (ANM), pentru fiecare zonă şi reflectă estimările privind gravitatea evenimentelor meteorologice care ar urma să aibă loc, conform informaţiilor disponibile la un anumit moment dat. În momentul în care ANM anunţă aceste coduri, se precizează fenomenele meteorologice vizate precum şi durata aplicării codului şi regiunea în care se aplică. De cele mai multe ori se specifică şi informaţii suplimentare, cum ar fi viteza vântului sau nivelul stratului de zăpadă care ar putea să se depună într-un anumit interval de timp. Un astfel de cod poate fi, în ordinea crescătoare a gravităţii fenomenelor meteorologice, verde, galben, portocaliu sau roşu.

Codul galben defineşte „fenomenele meteorologice anunţate (averse, descărcări electrice, intensificări de vânt, temperaturi ridicate) sunt obişnuite pentru zona respectivă” care pot deveni, temporar, periculoase pentru anumite activităţi. În general, în starea de cod galben există posibilitatea de creştere de debituri şi de niveluri. Anunţarea codului portocaliu implică faptul că sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger). Există, de asemenea, riscul de viituri pe râurile mici.

Recurgerea la Codul roşu are loc doar atunci când sunt prognozate fenomene meteorologice “periculoase de intensitate foarte mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger)”.