„Ciocnirea titanilor” Ligii Naţionale Baia Mare a câştigat derby-ul cu CSM Bucureşti


• pauza competiţională găseşte HCM Râmnicu Vâlcea pe locul nouă, în afara obiectivului anunţat de oficialii clubului

Duminică, în Liga Naţională de handbal feminin s-a disputat cel mai aşteptat meci al turului de campio­nat. În avans faţă de celelalte meciuri din cadrul etapei a IX-a, în Baia Mare a avut loc duelul dintre favoritele la câştiga­rea titlului sezo­nului 2014/2015. Gazdele de la HCM Baia Mare, cam­pioanele en-titre ale Româ­niei, au dat piept cu bucureşten­cele pregătite de antre­noarea da­neză Mette Klit. Chiar dacă aveau nevoie maximă de puncte după ce au fost penalizate de către FRH în urma contro­ver­sa­tului incident pe­trecut la meciul cu SCM Craiova, bucureştencele nu au reuşit să obţină ceea ce şi-au propus pe terenul băimărencelor. Echipa din judeţul Maramureş, pre­gă­tită de antrenorul Costică Buce­schi, şi-a demonstrat, pe lângă valoare, în primul rând omogeni­tatea supe­rioară comparativ cu cea a grupării din Capitală. Jocul a fost unul cât se poate de spectaculos, deznodământul fiind învăluit în mister până în ultimele minute ale întâlnirii. În cele din urmă, bazându-se şi pe aportul mai multor jucă­toare care au evoluat în trecut pen­tru CS Oltchim Râmnicu Vâlcea, campioanele şi-au trecut în cont mult râvnitul succes în faţa rivalei. HCM Baia Mare s-a impus la trei goluri diferenţă, scor final 24-21. Peste numai zece zile, campioana României va debuta în grupele Champions League, echipa din nordul ţării stabilindu-şi un obiectiv cât se poate de ambiţios, accede­rea în Final Four-ul celei mai presti­gioase întreceri din handbalul femi­nin european. Baia Mare face parte din Grupa D a Ligii Campionilor şi va debuta împotriva polonezelor de la MKS Lublin. Din aceeaşi grupă mai fac parte campioanele Franţei şi Norvegiei, Metz Handball, res­pec­tiv Larvik HK.

Echipa lui Relu Roşca, marea surpriză plăcută

SCM Craiova este revelaţia debu­tului actualului sezon de Liga Naţională. Formaţia pregătită de fostul antrenor al Colegiului Ener­getic din Râmnicu Vâlcea, Aurelian Roşca, a reuşit să ajungă până pe treapta a doua a podiumului, exact între granzii HCM Baia Mare şi CSM Bucureşti. Această situaţie a fost posibilă prin prisma faptului că, pe lângă multe puncte acumulate pe teren de craiovence, echipa din Bănie a câştigat jocul cu CSM Bucureşti la „masa verde”. Partida s-a disputat în urmă cu câteva runde, iar pe teren bucureştencele au avut câştig de cauză. Craio­vencele au fost însă cele care şi-au adjudecat în cele din urmă victoria, scor 10-0, după un verdict al Fede­raţiei Române de Handbal. Oficialii clubului din Bănie au contestat atunci faptul că niciunul dintre antrenorii formaţiei bucureştene nu s-a aflat pe banca tehnică. Aceştia au fost la meci însă arbitrii nu le-au permis să stea pe bancă din cauza faptului că nu aveau ecusoane. Conducătorii clubului din Bucureşti şi-au apărat poziţia, spunând că acestea au fost furate cu puţin timp înaintea începerii partidei, însă scuza nu „a ţinut” la FRH. Echipa bucureşteană a pierdut meciul la „masa verde” şi a fost penalizată cu un punct. Aşa se explică ascensiu­nea celor de la SCM Craiova (21 de puncte), echipă aflată pe poziţia a doua a ierarhiei Ligii Naţionale, la un punct în faţa celor de la CSM Bucureşti.

Vâlcea nu a strălucit până acum

Cât despre reprezentanta jude­ţu­lui nostru în Liga Naţională, tre­buie spus că aceasta nu a avut un parcurs tocmai reuşit. Deşi s-au făcut progrese faţă de sezonul tre­cut, când HC Municipal a aşteptat un tur întreg până să obţină primul punct, evoluţiile sunt încă departe de pretenţiile oficialilor grupării râm­ni­cene. Vâlcea a acumulat opt punc­te până în acest moment şi ocupă poziţia a noua în clasament, în afara zonei de play-off. Aşa cum se cunoaşte, obiectivul este repre­zen­tat de clasarea pe una dintre pri­mele opt poziţii ale ierarhiei finale.

Clasament: HCM Baia Mare 24p*, SCM Craiova 21p, CSM Bucureşti 20p*, Corona Braşov 19p, Dunărea Brăila 18p, HCM Roman 14p, HC Zalău 12p, CSM Slobozia 9p, HCM Râmnicu Vâlcea 8p, Cetate Deva 7p, CSM Ploieşti 6p, Universitatea Cluj 5p, Universitatea Constanţa 3p şi Mureşul Târgu Mureş 0p.
* formaţiile HCM Baia Mare şi CSM Bucureşti au câte un meci mai mult disputat
** primele opt locuri asigură calificarea în play-off-ul Ligii Naţionale

Programul etapei a IX-a
HCM Roman – HCM Râmnicu Vâlcea
SCM Craiova – Mureşul Târgu Mureş
CSM Ploieşti – Universitatea Cluj
Cetate Deva – Unirea Slobozia
Neptun Constanţa – HC Zalău
Corona Braşov – Dunărea Brăila
HCM Baia Mare – CSM Bucureşti 24-21*
*partida s-a disputat în avans