Cinema-edu în Râmnicu Vâlcea


Cinema-edu, un proiect ambiţios de educaţie cinematografică adresat în special liceenilor, a fost lansat anul trecut de către Asociaţia Culturală Macondo. Proiectul le oferă liceenilor şansa de a vedea gratuit o serie de şase filme provocându-i după fiecare dintre vizionări la discuţii libere pe teme sociale.

Filmele alese abordează teme sociale dintre cele mai importante (diversitatea culturală, dezvoltarea durabilă şi responsabilitatea socială, egalitatea de şanse, modele de implicare şi activism social sau câştigarea independenţei şi autonomiei personale), iar discuţiile libere care urmează fiecărei proiecţii vor fi moderate de invitaţi surpriză.

Din luna iunie, Cinema-edu ajunge şi în Râmnicu Vâlcea, cu sprijinul Primăriei Râmnicu Vâlcea. Liceenii sunt aşteptaţi pe 11 iunie la Cinema Ostroveni să vizioneze filmul Waste Land. De la ora 12:00 va avea loc proiecţia pentru Colegiul Tehnic Forestier şi Grupul Şcolar Oltchim, iar de la ora 14:00 ne vedem cu Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân şi Grupul Şcolar Henri Coandă.

În prima parte a proiectului, elevii vor avea ocazia să vizioneze câteva dintre cele mai premiate filme la marile festivaluri de gen din lume. Cinema-edu va debuta cu documentarul „Waste land”, primiat cu Oscar în 2011 la categoria „Cel mai bun film documentar”, în regia lui Lucy Walker. Filmul aduce în prim plan două teme care, aparent, nu au nicio legătură: arta şi gunoiul. Artistul vizual Vik Muniz împreună cu grupul de catadores (culegători de materiale reciclabile din Jardim Gramacho) dau naştere unor veritabile opere de artă: mozaicuri realizate cu materialele selectate de culegători (peturi, cârpe, cutii de cereale etc.). Pe lângă prezentarea fidelă a realităţii acestei comunităţi, filmul aduce în atenţie problema reciclării, a ecologizării şi a egalităţii de şanse. Primii elevi care vor avea ocazia să-l vizioneze sunt elevii

Proiectul Cinema-edu este conceput şi implementat de Asociaţia Culturală Macondo, care are ca scop dezvoltarea proiectelor culturale şi nu numai. O activitate constantă a asociaţiei o reprezintă exploatarea filmelor de artă în cadrul Noului Cinematograf al Regizorului Român, dar şi organizarea de festivaluri şi cinecluburi.