Chiar dacă CS Oltchim nu mai există, România poate face din nou legea în handbalul feminin european


• ţara noastră are posibilitatea de a trimite două echipe în grupele Ligii Campionilor

Proaspăta campioană din între­cerea internă de handbal feminin, CSM Bucureşti, calificată direct în grupele Ligii Campionilor, ar putea fi însoţită la „masa bogaţilor” de vicecampioana HCM Baia Mare. Asta pentru că oficialii forului conti­nen­tal de handbal au decis ca gru­pa­rea maramureşeană să pri­meas­că un wild card ce îi va da dreptul să participe într-o grupă preliminară pentru calificarea între cele mai bune 16 echipe de club ale Europei. Deşi misiunea nu se anunţă tocmai una facilă pentru echipa din nordul ţării, forţa de care aceasta dispune şi valoarea individuală deosebită a jucătoarelor oferă speranţe în pri­vinţa unei calificări. Să nu uităm că nu mai departe de ediţia recent încheiată a Ligii Campionilor, HCM Baia Mare a ajuns până în sferturile de finală ale întrecerii, acolo unde, cu mare greutate, a fost eliminată de Dinamo Sinara.
Astfel, deşi au trecut mai bine de doi ani de la dispariţia CS Olt­chim Râmnicu Vâlcea, echipă care „făcea legea” în handbalul feminin european, ducând Liga Naţională între cele mai puternice campionate de pe continent în funcţie de coe­fi­cient, iată că întrecerea româ­nească are şansa să revină în elită. Cu toate că nu ar fi o premieră ca România să participe cu două echipe în grupele Ligii Campionilor, forţa de care dispun CSM Bucureşti şi HCM Baia Mare oferă speranţe pentru mai mult de atât. Iar o nouă incursiune către fazele superioare ale întrecerii a măcar uneia dintre cele două grupări nu este deloc exclusă!

Paisprezece formații sunt deja calificate în grupele principale

Alături de CSM Bucureşti, proaspăta câştigătoare a titlului de campioană naţională, în viitoarea ediţie a grupelor Ligii Campionilor mai sunt calificate alte 13 cluburi, toate acestea fiind câştigătoarele întrecerilor organizate în ţările lor. Cele 13 cluburi sunt: FTC Rail Cargo (Ungaria), Buducnost Pod­go­rica (Muntenegru), HC Larvik (Nor­vegia), FC Midtjylland (Dane­marca), Vardar Skopje (Mace­do­nia), Krim Mercator Lubljana (Slo­venia), Thuringer HC (Germania), Rostov-Don (Rusia), IK Savehof (Sue­dia), Hypo Viena (Austria), Po­dravka Vegeta (Croaţia), Fleury Loiret (Franţa) şi MKS Lublin (Po­lonia).

Alte opt se luptă pentru ultimele două locuri

Alături de HCM Baia Mare, încă şapte grupări de pe bătrânul conti­nent vor participa în cele două gru­pe preliminare. Fiecare grupă va avea câte patru participante, alese prin tragere la sorţi. Acestea vor dis­puta mai multe partide, după form­a­tul „fiecare cu fiecare”, prima cla­sată urmând să se califice în gru­pele principale ale Ligii Campionilor. Pe lângă HCM Baia Mare, candi­da­tele pentru prezenţa la „masa bo­ga­ţilor” sunt: ETO Gyor (Ungaria), Team Esbjerg (Danemarca), Belaz Minsk (Belarus), Dalfsen (Olanda), Radnicki Kragujevac (Serbia), An­kara Yenimahalle (Turcia) şi Glassverket (Norvegia).