CEL MAI NEGRU COȘMAR al asistaților sociali! Ar putea fi puși la muncă


Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă a prezentat, recent, informații din care reiese că asistații sociali s-ar putea să nu mai aibă, într-un viitor nu prea îndepărtat, aceeași viață bună ca până acum. Chiar dacă reprezentanții ANOFM au făcut pompos precizările, insistând pe faptul că „beneficiarii de ajutor social vor fi stimulați să intre pe piața muncii”, lucrurile par clare: statul nu are bani să țină hoarde de oameni care doar primesc bani, fără să muncească. Sigur, sunt și români aflați în situații extrem de dificile care, cel puțin temporar, ar merita să primească diferite forme de sprijin din partea statului. Însă când vezi comune cu 2.000 de locuitori din care aproape o sută sunt beneficiari de ajutoare sociale parcă ceva nu prea miroase bine. Chiar și în Vâlcea avem astfel de exemple, mai ales prin sudul județului!

Cum vrea ANOFM să reducă din hoardele de asistați sociali?

În concret, persoanele beneficiare de ajutor social, care se angajează cu contract individual de muncă sau în baza unui raport de serviciu (pentru o perioadă de cel puţin 24 de luni), vor beneficia în continuare (pentru o perioadă de șase luni) de sprijinul financiar acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Cuantumul ajutorului va fi stabilit anterior angajării și plătit de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.
„Această măsură a fost adoptată prin OUG nr. 101/2021. Se oferă astfel sprijin persoanelor care vor să iasă din starea de vulnerabilitate, prin angajare. Prin actul normativ menționat anterior se instituie obligativitatea prezentării persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, în vederea identificării unui loc de muncă conform pregătirii profesionale. Neprezentarea la agenția pentru ocuparea forței de muncă se va asimila refuzului unui loc de muncă și va conduce la încetarea ajutorului social și posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni. Astfel, serviciile de ocupare vor menține mai strâns legătura cu beneficiarii de ajutor social în vederea găsirii și aplicării măsurilor de stimulare a ocupării persoanelor aparţinând acestei categorii cu acces mai dificil pe piaţa muncii, precum și cu unitățile administrativ-teritoriale (UAT) în a căror bază de date sunt aceste persoane”, au anunțat reprezentanții Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă.

Cum este definită în lege „persoana aptă de muncă”?

Prin persoană aptă de muncă, conform prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, se înţelege persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
• are vârsta cuprinsă între 16 ani şi vârsta standard de pensionare;
• nu urmează o formă de învăţământ cursuri de zi prevăzută de lege;
• are starea de sănătate şi capacitatea fizică şi psihică corespunzătoare, care o fac aptă pentru prestarea unei munci.
Sursă foto: Arhivă
Material realizat cu sprijinul Serviciului Comunicare al ANOFM